Presidentvalget i USA

Tallet som skremmer Trump

Rekordmange har forhåndsstemt i USA, noe som tolkes som dårlig nytt for Trump-leiren. Men norsk ekspert advarer mot å overtolke.

FLORIDA: Dagen før USA-valget melder Dagbladets reporter om at ferske meningsmålinger i Florida viser at alt fortsatt kan skje. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

President Donald Trump har i langt tid kjempet en kamp mot poststemmene, men det kan se ut som han har tapt denne kampen.

Aldri før har som mange forhåndsstemt i et amerikansk presidentvalg. I det valgdagen startet var det registrert nærmere 100 millioner forhåndsstemmer.

Dette er nesten 70 prosent av alle som stemte ved presidentvalget i 2016 totalt.

Det høye antallet regnes som dårlig nytt for presidenten, fordi Bidens tilhengere i større grad enn Trumps foretrekker post- og forhåndsstemmer. Flere republikanske velgere foretrekker tradisjonelt å stemme på valgdagen. Registrerte demokratiske velgere er også i flertall blant de som faktisk har forhåndsstemt.

USA-forsker Hilmar Mjelde advarer imidlertid mot å overtolke forhåndsstemmene.

STEMMER: Felicia Bottom legger sin stemmeseddel i posten i Tampa, Florida. Foto: AFP
STEMMER: Felicia Bottom legger sin stemmeseddel i posten i Tampa, Florida. Foto: AFP Vis mer

- Republikanerne har tatt innpå

- Demokratene har et overtak i forhåndsstemmingen, sier Mjelde til Dagbladet.

- Dette dreier seg i stor grad om poststemmer. Men republikanerne har tatt tydelig innpå, via den fysisk forhåndsstemmingen, forklarer han videre. Den fysiske forhåndsstemmingen tilsvarer den vi har i Norge.

SIKRER BUTIKKVINDUER: I den amerikanske hovedstaden forebreder de seg på mulige opptøyer i forkant av valgdagen. Video/foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

- Republikanerne er også ventet å troppe opp i stort antall i dag, fortsetter USA-eksperten, som jobber ved forskningssenteret Norce i Bergen.

Hvor stort forsprang demokratene faktisk har varierer utfra forskjellige modeller. Ifølge U.S Election Project, utarbeidet av professor Michael McDonald ved Universitetet i Florida, leder demokratene med 15 prosentpoeng over republikanerne. Ifølge TargetEarly er forspranget derimott på litt over fem prosent.

- Det store spørsmålet nå er, hvem er det som vil stemme i dag, skriver Wahington Post.

FORHÅNDSSTEMTE: USAs president Donald Trump er i West Palm Beach i delstaten Florida for å forhåndsstemme. Video: AP Vis mer

De siterer også strateger fra begge partier på at republikanske velgere i større grad kan ha avstått fra å stemme via post, etter at presidenten i lang tid har advart mot dette.

- Ikke et normalår

Mjelde mener vi historisk sett heller ikke kan lese så mye sikkert ut av forhåndsstemmingen.

- For det første dreier det seg om personer som vil stemme uansett. De bare gjør det litt tidligere. For det andre er vi i år ikke i et normalår. Pandemien har skapt en ekstraordinær situasjon, og vi har ikke noen sammenlignbar historisk lærdom å se til, sier USA-forskeren, som likevel mener denne stemmegivningen teller positivt for Biden.

- Om jeg skulle våge meg på en forsiktig tolkning, så vil det være at den høye forhåndsstemmingen er muligens et godt tegn for demokratene. Demokratene er ekstremt bekymret for ny Trump-seier, og ser derfor ut til å være hakket mer ivrige til å stemme, sier Mjelde, som igjen understreker at dette er svært usikkert.

OPPFODRER TIL Å STEMME: Skuespiller Ferrera oppfordrer velgerne til å forhåndsstemme. Foto: AP Photo
OPPFODRER TIL Å STEMME: Skuespiller Ferrera oppfordrer velgerne til å forhåndsstemme. Foto: AP Photo Vis mer

Rekord i Florida

Den viktige vippestaten Florida er en av statene der rekordmange har forhåndsstemt. Trump vant staten med bare 113 000 stemmers overvekt mot Clinton i 2016. Nå har utfordrer Joe Biden et lite forsprang på meningsmålingene. Hele 64 prosent av de som stemte i 2016 har allerede forhåndsstemt.

I en annen viktig vippestat, Pennsylvania, er det derimot bare rundt 40 prosent av antallet som stemte i 2016 som allerede har avlagt sine stemmer.

I motsetning til i Florida, der forhåndsstemmene telles opp fortløpende, og man forventer å kunne presentere resultatet fra dem når valglokalene stenger, vil man i Pennsylvania først starte å telle opp forhåndsstemmene når valglokalet er stengt. Dette betyr at det kan ta lenger tid før man vet det endelige resultatet i den avgjørende delstaten.

Fakta om når forhåndsstemmene telles:

Før valgdagen:

Alaska, Arkansas, California, Connecticut, Delaware, Florida, Iowa, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Michigan, Missouri, Nebraska, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Rhode Island, South Carolina, Texas, Vermont, West Virginia, Wyoming.

Når de blir mottatt:

Arizona, Colorado, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Kansas, Massachusetts, Minnesota, Montana, Nevada, New Jersey, New York, South Dakota, Tennessee, Utah, Virginia, Washington.

På valgdagen, før valglokalene stenger:

Alabama, Mississippi, Pennsylvania, Wisconsin.

Kilde: CNN

Kan bli avgjort i retten

Det er Pennsylvanias øverste domstol som har forlenget fristen for å motta og telle forhåndsstemmer til fredag, tre dager etter valget, til protester fra republikanerne.

Amerikansk høyesterett har imidlertid avvist protestene, men flere av de konservative dommerne i høyesterett har antydet at saken kan havne på bordet igjen, særlig dersom det viser seg at de siste stemmene som telles blir avgjørende for utfallet i delstaten. Dette har fått Trump til å rase:

- Avgjørelsen vil tillate voldsom og ukontrollert juks, og vil undergrave hele rettssystemet vårt. Det vil også forårsake vold i gatene. Noe må bli gjort, skrev han Trump på i går.

Om det blir et jevnt valgresultat, tror Mjelde at valgkampen går fra stemmeavlukket til rettsalene.

- Det kan bli ukevis med juridiske tvister. Både demokratene og republikanerne vil bestride et knepent nederlag, sier Mjelde.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer