Tallet som truer renteøkningen

Norges Bank kan bli nødt til å vente. Men banken din gjør det neppe.

RENTE MÅ VENTE? Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets mener risikoen har økt for at høstens renteøkning må utsettes. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
RENTE MÅ VENTE? Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets mener risikoen har økt for at høstens renteøkning må utsettes. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Hegnar.no): Dagens tall fra SSB viser at veksten i norske konsumpriser holder seg på den svake siden - i forhold til både konsensus og Norges Banks prognoser.

Norges Bank har varslet en renteøkning i september, noe som i så fall vil være sentralbankens første endring av styringsrenten på to og et halvt år.

Renteøkning i fare?

Men ekspertisen i meglerhusene mener at dagens tall øker risikoen for at renteøkningen utsettes.

- Avviket fra våre prognoser skyldes hovedsaklig at matvareprisene ikke hentet seg inn etter lav vekst i mars. Prisene på klær steg derimot mer enn forventet, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en oppdatering.

- Vi får ett sett inflasjonstall til før neste pengepolitiske rapport, men vi ser på det som sannsynlig at også dette vil være under sentralbankens prognoser - og at inflasjonen igjen vil dra rentebanen ned, legger hun til.

Strøm Fjære peker på flere nyheter siden forrige pengepolitiske rapport som taler for en utsettelse av renteøkningen: lavere inflasjon enn ventet, svakere forbruk og industriproduksjon (men dette er ifølge DNB Markets trolig midlertidig), samt høye premier i pengemarkedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer