Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tallet som truer renteøkningen

Norges Bank kan bli nødt til å vente. Men banken din gjør det neppe.

RENTE MÅ VENTE? Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets mener risikoen har økt for at høstens renteøkning må utsettes. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
RENTE MÅ VENTE? Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets mener risikoen har økt for at høstens renteøkning må utsettes. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Dagens tall fra SSB viser at veksten i norske konsumpriser holder seg på den svake siden - i forhold til både konsensus og Norges Banks prognoser.

Norges Bank har varslet en renteøkning i september, noe som i så fall vil være sentralbankens første endring av styringsrenten på to og et halvt år.

Renteøkning i fare?

Men ekspertisen i meglerhusene mener at dagens tall øker risikoen for at renteøkningen utsettes.

- Avviket fra våre prognoser skyldes hovedsaklig at matvareprisene ikke hentet seg inn etter lav vekst i mars. Prisene på klær steg derimot mer enn forventet, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en oppdatering.

- Vi får ett sett inflasjonstall til før neste pengepolitiske rapport, men vi ser på det som sannsynlig at også dette vil være under sentralbankens prognoser - og at inflasjonen igjen vil dra rentebanen ned, legger hun til.

Strøm Fjære peker på flere nyheter siden forrige pengepolitiske rapport som taler for en utsettelse av renteøkningen: lavere inflasjon enn ventet, svakere forbruk og industriproduksjon (men dette er ifølge DNB Markets trolig midlertidig), samt høye premier i pengemarkedet.

- Høyere oljepriser enn ventet og boligpriser som stabiliserer seg peker i den andre retningen, og vi venter fortsatt en renteøkning i september. Men vi ser økende risiko for at renteøkningen blir utsatt, skriver Strøm Fjære videre.

Nordea ser faren også

Veksten i konsumprisene (kjerneinflasjonen) kom i april inn på 1,3 prosent (på årsbasis). Det er 0,3 prosentpoeng under Norges Banks prognoser.

- Hvis gapet er like stort i mai, vil det alt annet like dra ned rentebanen i pengepolitisk rapport i juni. Legg til at ledighetstallene har vært litt på den svake siden, at gårsdagens indekser for industri og bygg/anlegg var ganske svake og at spreaden i pengemarkedet fortsatt er høy. Alt dette betyr risiko for en utsettelse av renteøkningen i september, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en oppdatering.

- På den annen side er kronen på den svake siden og oljeprisene på den sterke siden, legger han til.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets er enig i at dagens tall peker mot en nedjustering av rentebanen, men at avviket fra Norges Banks prognoser per nå ikke er stort nok til å utsette september-økningen.

- Snart dyrere boliglån

Uansett mener sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen at bankene ikke kommer til å vente på Norges Bank i å sette opp rentene på boliglån.

- I og med at sentralbanken i USA har varslet tre rentehevinger til, og Norges Bank har signalisert en økning i september, må bankene forvente at deres innlånskostnad vil fortsette å stige videre fremover, selv om vekslingspåslaget skulle komme noe ned. For å unngå at bankenes inntjening skal falle, vil bankene på ett eller annet tidspunkt måtte heve også boliglånsrenten, skrev Holvik i en månedsrapport tidligere denne uken.

For dem som lurer på hva vekslingspåslag er, henger dette sammen med at norske banker må låne en betydelig del av sitt innlånsbehov i utlandet.

Mye lånes i dag inn fra USA, og rentepåslaget når pengene veksles fra dollar til kroner har økt kraftig i år.

Før sommeren?

Bankenes innlånskostnader har altså økt, selv om Norges Bank har holdt sin styringsrente uendret.

- Det kan derfor komme et første varsel om renteøkning i lånemarkedet før, eller i løpet av sommeren, selv om Norges Bank vil heve renten først i september, konkluderte Holvik.

Andre økonominyheter:
Røkkes oljeeventyr mer verdt enn Hydro
Har ikke sett maken til boligpriser på ti år

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media