KAMPHANER: Hillary Clinton blir USAs neste president, skal vi tro tallguru Nate Silver. Men Silver har tatt feil om Donald Trump før. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
KAMPHANER: Hillary Clinton blir USAs neste president, skal vi tro tallguru Nate Silver. Men Silver har tatt feil om Donald Trump før. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpixVis mer

Tallguru: Clinton har 80 prosent sjanse for å vinne presidentvalget

Dårlige nyheter for Donald Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er det en ting den britiske folkeavstemningen om EU viste, så er det at man kanskje må ta meningsmålinger med en god klype salt. Ingen av målingene før avstemningen viste flertall for EU-motstanderne.

Men det kan likevel være verdt å lytte til meningsmålingsguru Nate Silver når han nå for første gang har lagt fram sin modell som forsøker å anslå Hillary Clinton og Donald Trumps sjanser i presidentvalget i USA.

- Hillary vinner

Da Barack Obama vant valget i 2012 fikk Silver, gjennom nettsiden Fivethirtyeight, rett utfall i samtlige 50 stater. Som om ikke det var nok; under valget i 2008 traff Silver på 49 av 50 stater.

I Silvers første analyse han Clinton 80 prosent sjanse til å vinne valget, skriver The Guardian.

TALLKNUSER: Den tidligere pokerspilleren Nate Silver er redaktør for Fivethirtyeight. Foto: AP / Nam Y. Huh / NTB scanpix
TALLKNUSER: Den tidligere pokerspilleren Nate Silver er redaktør for Fivethirtyeight. Foto: AP / Nam Y. Huh / NTB scanpix Vis mer

Silvers modell samler meningsmålinger - vekter dem blant annet etter byråenes tidligere treffsikkerhet - og kombinerer trendene med andre variabler og kjører statistiske simuleringer.

Målet med modellen er ikke å se hvem av dem som får flest stemmer, men hvem av dem som vil få flest valgmannstemmer, noe som særlig avgjøres av resultatene i vippestatene, hvor både demokratene og republikanerne har vinnersjanser. En meningsmåling fra Ballotpedia som kom i går viste at Clinton leder i sju av disse statene. Også Politicos gjennomsnittsmåling i vippestatene viser at Clinton ligger bra an her.

En annen modell, også den produsert av nettstedet Fiverthirtyeight, gir Donald Trump en noe bedre sjanse til å vinne.

Modellen, som tar hensyn til økonomisk statistikk og historiske data, gir Trump 26 prosents vinnersjanse.

Bommet med Trump

Det er likevel verdt å merke seg at selv om Silver har en helt usedvanlig god treffprosent på de presidentvagene han har spådd, så har han bommet grovt i tilfellet Donald Trump.

I fjor høst anslo han Trumps sjanser til å bli Republikanernes presidentkandidat til å være skarve 2 prosent, og han holdt fast ved at Trump knapt nok hadde noen sjanse gjennom hele høsten.

Silver innrømmet at han tok feil og mener selv han lot historiske data og «magefølelse» komme i veien for meningsmålingene, som helt tydelig viste at Trump hadde gode muligheter.

Clinton leder meningsmålingene

Likevel sammenfaller Silvers anslag med meningsmålinger den siste tiden. Tidligere denne uken viste en meningsmåling utført av Washington Post og ABC News at 51 prosent av velgerne ville gitt sin stemme til Hillary Clinton om valget ble avholdt nå.

Bare 39 prosent ville ha stemt på Donald Trump.

Kun en måned i forveien ledet Trump 46 mot 44 prosent i en tilsvarende måling, så ting snur fort.

Kontroversielle Terror uttalelser: Donald Trump benyttet anledningen etter terroren i Tyrkia, til å fortelle hans synspunkter på det hele. Han snakket igjen om "waterboarding", som er en kontroversiell torturmetode. Video: CNN. Vis mer

Den ferskeste meningsmålinga viste også at to av tre amerikanere mener Trump er ukvalifisert til å lede nasjonen, de frykter ideen om ham som president, misliker hans ytringer om kvinner, minoriteter og muslimer og ser på hans angrep på en føderal dommer av meksikansk herkomst som rasistisk, skrev Washington Post.

Heller ikke Clinton framstår som noe ideell kandidat for amerikanerne. Halvparten av velgerne ga uttrykk for en bekymring for hvordan hun vil utføre presidentjobben.