Klimatoppmøtet i Glasgow

Talljuks skaper kaos

Hvor mye klimagasser slipper egentlig verdens land ut? Talljuks og manglende rapportering skaper kaos, viser avsløring fra The Washington Post.

GRÅTT: Malaysias hovedstad Kuala Lumpur er dekket av tykk røyk fra skogbranner i Indonesia. Nå viser det seg at Malaysia har trukket fra store andeler klimautslipp ved å si at deres skog tar inn langt mer klimagasser enn de egentlig gjør. Foto: AFP / NTB
GRÅTT: Malaysias hovedstad Kuala Lumpur er dekket av tykk røyk fra skogbranner i Indonesia. Nå viser det seg at Malaysia har trukket fra store andeler klimautslipp ved å si at deres skog tar inn langt mer klimagasser enn de egentlig gjør. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

GLASGOW (Dagbladet): En hel verden håper at verdens ledere leverer når det gjelder å kutte klimautslipp for at kloden blir et godt sted å leve, også et par generasjoner fram i tid.

Samtidig avslører The Washington Post at det slippes ut langt mer klimagasser enn antatt. Dette fordi mange av verdens utslipp enten underrapporterer, trikser med dato - eller ikke rapporterer i det hele tatt.

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

Enormt gap

Washington Posts journalister har gått gjennom utslippene som land rapporterer til FN - og hva som faktisk slippes ut i atmosfæren. Gapet er enormt.

Her kommer det for eksempel fram at Malaysia i sin klimagassutslipp-rapport for 2016 mente at deres trær absorberte karbonutslipp fire ganger raskere enn like trær i nabolandet Indonesia, skriver The Washington Post. Som igjen gjorde at de leverte inn altfor lave utslippstall.

Grunnen til at dette er mulig, er at FN tillater at hvert land kan trekke bort en god del av sine klimagassutslipp av følgende årsak: Naturen, som trær, hav og liknende, tar opp klimagassutslipp. Det er her Malaysia har ment at skogen deres tar opp langt mer klimagasser enn den faktisk klarer. Og vipps kunne Malaysia redusere sitt totale klimautslipp.

- Hovedproblemet skyldes egentlig usikkerhet og kompetanse. De fleste land i verden har ikke lang erfaring med statistikk og modellering. Særlig når det gjelder CO₂-utslipp fra arealendring og beruk og andre gasser (metan, lystgass...) som det er vanskelig å regne utslipp av, forteller Robbie Andrew, seniorforsker ved Cicero, til Dagbladet.

Utelukker ikke juks

Malaysia er ikke alene om å ha endret utslippene sine drastisk. Også USA, Russland og Kina har fjernet utslipp på denne måten, ifølge The Washington Posts beregninger.

- Prosessen er sånn at land gjør jobben selv, før de sender tallene til FN. De får igjen eksperter til å se over tallene og sende tilbakemeldinger til landene. Dette er en læringsprosess, og land bygger opp kapasitet til å forbedre utregningene. Det er ikke lett, sier Andrew og fortsetter:

- Selv Norge har sendt inn enorme endringer av vår utslipp og opptak av CO₂ fra arealendring og bruk, så dette er ikke begrenset til utviklingsland. Det er fult mulig at noen land jukser, men man kan ikke si at alle som sender inn tall man ikke er enige med jukser.

Stor usikkerhet

Utslippstallene er viktige, da «planen for å redde verden fra de verste klimaendringene er basert på disse dataene», slik The Washington Post har avslørt.

- Hvis vi ikke kjenner dagens utslippstall, vet vi heller ikke om vi kutter nok, sier Rob Jackson, professor ved Stanford-universitetet og leder for Global Carbon Project, til The Washington Post.

Avisas journalister har gått gjennom FN-rapportene fra 196 land, der de gir inn sine klimagassutslipp.

I 2019 viser FNs tall 44,2 milliarder tonn klimagassutslipp. I virkeligheten ble det sluppet ut langt mer. Et sted mellom 52,7 og 57,7 milliarder tonn, ifølge The Washington Post.

BATTERI-EKSPERT: Bellonas Frederic Hauge holdt et innlegg om batteriutvikling på Koreas stand under toppmøtet i Glasgow onsdag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BATTERI-EKSPERT: Bellonas Frederic Hauge holdt et innlegg om batteriutvikling på Koreas stand under toppmøtet i Glasgow onsdag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Som om ikke det er nok. En rekke land har heller ikke gitt inn sine utslippstall til FN. Andre har gjort som Algerie, som ikke har levert noe klimautslipp-regnskap siden 2000.

- Dette kommer ikke som noe sjokk. Verken at land har under- eller feilrapportert. Eller levert inn noe i det hele tatt, sier Frederic Hauge, Bellona-leder, til Dagbladet.

Han er likevel optimistisk når det gjelder å sette tydeligere krav til innrapporteringer og målinger i framtida.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer