Tallknuserens siste dom

Regn i Los Angeles og Trump-seier er omtrent like sannsynlig, ifølge meningsmålingsguru.

Publisert
Sist oppdatert

Da klokka hadde passert 01 lokal tid natt til tirsdag i New York, sendte den amerikanske meningsmålingsguruen Nate Silver ut sin siste spådom for valget på sitt eget statistikknettsted FiveThirtyEight.

På nettstedet vektes meningsmålingene med tidligere resultater og metodikk, og det er god grunn til å følge med på hva Silver konkluderer med etter å ha bedrevet tallknusing.

- Biden vinner

FiveThirtyEights siste spådom er dårlig nytt for den sittende presidenten, Donald Trump.

Nettstedet gir Trump 10 prosent sjanse for å vinne, og Biden 89 prosent. Det mener også at det er en prosent sjanse for at det blir uavgjort, og at begge får 269 valgmenn hver. Da er det Representantenes hus som avgjør valget.

«Trump trenger en feil (på meningsmålingene) som er større enn normalt i hans favør, men den reelle muligheten for at meningsmålingene undervurderer Trumps støtte er grunnen til at han har en vei til gjenvalg», skriver Silver.

TALLKNUSER: Nate Silver. Foto: AP Photo / Nam Y. Huh / NTB
TALLKNUSER: Nate Silver. Foto: AP Photo / Nam Y. Huh / NTB Vis mer

I tillegg mener FiveThirtyEight at det er nesten 75 prosent sjanse for at Demokratene gjenvinner kontrollen i Senatet. Det vil gi Joe Biden og demokratene politisk handlingsrom dersom han vinner valget.

I motsatt fall, om Biden vinner og republikanerne beholder flertallet i Senatet, så vil situasjonen være som i Obamas siste seks år som president: Nesten alle politiske forslag Obama-administrasjonen kom med ble stemt ned i Senatet.

Mulig «blå bølge»

Silver tror også demokratene vil beholde flertallet i Representantenes hus, og kanskje utvide flertallet litt.

«Det generelle valgmiljøet favoriserer demokratene, noe som er en av grunnene til at de har gode odds for å kontrollere alle regjeringens tre greiner (en 72 prosent sjanse, ifølge vår prognose)», skriver Silver.

De siste dagene har både Biden og Trump drevet intens valgkamp for å sikre seg de siste stemmene før valgdagen.

Et gjennomsnitt av de landsdekkende målingene gir Biden 50,7 prosent, mot Trumps 44 prosent, ifølge RealClearPolitics.

- Falske meningsmålinger

Det er som kjent ikke det aller viktigste, da kampen står ute i delstatene. Og det er mulig å få flest stemmer, som Hillary Clinton gjorde under valget for fire år siden, men fremdeles tape valget.

De to presidentkandidatene kjemper om 538 valgmenn. Det gjør at det er 270 som er det magiske tallet. Når en av kandidatene har sikret seg det antallet valgmenn, kan vedkommende utropes som vinner.

RALLY: På nattens valgmøte i Florida kom president Donald Trump med nye utsagn som sjokkerer. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Kampen står nå først og fremst i vippestatene Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Florida og Arizona.

Også i vippestatene har Biden hatt en liten ledelse på Trump de siste dagene, men ledelsen er ikke stor nok til at Biden kan slappe av.

Presidenten selv tar meningsmålingene med knusende ro.

- Jeg ser disse falske meningsmålingene. Vi kommer til å vinne uansett, sa han til fansen i går kveld.

Meldt sol

Også FiveThirtyEight heller kaldt vann i blodet på dem som er skråsikre på at Biden vinner.

«En 10 prosent sjanse for å vinne er ikke 0 prosent sjanse. Faktisk så er det omtrent det samme som oddsen for at det regner i sentrum av Los Angeles. Og det regner der. (I sentrum av Los Angeles er det rundt 36 regndager i år, eller omtrent en tidels sjanse for en regnværsdag)», skriver Silver.

For ordens skyld: Ifølge yr.no er det meldt sol og 25 grader i Los Angeles på valgdagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer