IKKE GITT OPP: Trump-kampanjen innrømmer at de sliter i motbakke de siste ukene før valget, men Donald Trump selv insisterer fortsatt på at noen av målingene går i hans favør. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/NYB Scanpix
IKKE GITT OPP: Trump-kampanjen innrømmer at de sliter i motbakke de siste ukene før valget, men Donald Trump selv insisterer fortsatt på at noen av målingene går i hans favør. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/NYB ScanpixVis mer

Presidentvalget 2016

Tallknuserne: Dette er målingene som viser at Trump kan ha rett

Men tallene er ikke nødvendigvis til å stole på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en fersk måling utført av ABC News noterer Hillary Clinton sitt største forsprang på Donald Trump noensinne. Demokraten har nå 12 prosentpoeng forsprang på Trump.

Hun får en oppslutning på 50 prosent på målingen, mens Donald Trump ligger an til en oppslutning på 38 prosent.

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

I en snittmåling har Clinton en langt lavere ledelse, men forspranget er fremdeles betydelig: Gjennomsnittet av alle meningsmålinger gir henne et forsprang på 5,9 prosentpoeng.

Trump-kampanjen innrømmer nå også at de sliter i motbakke de siste ukene før valget, men Donald Trump selv insisterer fortsatt på at noen av målingene går i hans favør.

- Gode målinger denne morgenen, tusen takk, skrev den republikanske presidentkandidaten på Twitter lørdag.

Og Trump har faktisk rett når han fortsatt insisterer på at målingene viser at han kan vinne, i alle fall til en viss grad.

Problematiske målinger

Huffington Post har gått gjennom de ferskeste tallene, og har funnet tre meningsmålinger som viser en ledelse for Trump: Rasmussen, TIPP på vegne av Investors’ Business Daily og USC Dornsife på vegne av Los Angeles Times.

Til tross for at dette er målinger som Trump - med rette - viser at han fortsatt har en sjanse til å stikke av med nøkkelen til Det hvite hus, er det flere grunner til at Trump burde gå litt stille i dørene.

Som Huffington Post påpeker, er det nemlig flere metodologiske utfordringer med disse målingene.

Rasmussen-målingen viser gjennomgående mer positive resultater for republikanerne enn det andre undersøkelser gjør. En mulig årsak til dette, er at de i stor grad baserer seg på intervjuer på fasttelefon. Dermed ekskluderer de en stor gruppe amerikanere som kun bruker mobiltelefon.

Stiller et annet spørsmål

Når det gjelder målinga til Los Angeles Times, så stiller de et annet type spørsmål enn de fleste andre, noe som igjen påvirke utfallet.

Mens de fleste instituttene spør «Hvem ville du stemt på», spør LA Times: «Dersom du skulle stemt, hva er prosentsjansen for at du ville stemt på Clinton, Trump eller noen andre?»

Dermed er to av tre positive Trump-målinger, ifølge Huffington Post, ikke til å stole på.

Faksimile: Investors' Business Daily
Faksimile: Investors' Business Daily Vis mer

Den siste, TIPP på vegne av Investors’ Business Daily, har de derimot litt mer problemer med å forklare. Den meningsmålingen viste seg nemlig å være ganske treffsikker i presidentvalget for fire år siden, og blir generelt høyt ansett.

Natalie Jackson, en av Huffington Posts meningsmålingsredaktører, mener likevel at det ikke er grunn til å tro at målingen er en indikasjon på økt Trump-støtte. I stedet skriver hun at resultatene kan være en såkalt «uteligger», et statistisk begrep på resultater som skiller seg klart ut fra andre. Årsaken kan enten være tilfeldigheter eller metodiske feil i undersøkelsen.

- Dette er ikke over

Selv om Huffington Post ikke har mye tiltro til målingene som støtter Trump, minner den store meningsmålingsguruen i USA, Nate Silver, om at det er for tidlig å konkludere med seier til Hillary Clinton.

På nettstedet fivethirtyeight.com, skriver Silver at selv om hans sammenstilling av meningsmålingene viser at Clinton leder med 6,6 prosent av stemmene, og at det akkurat nå er en 86,2 prosent sannsynlighet for at hun vinner, så er det fortsatt mye usikkerhet knyttet til utfallet.

TIDENES SKITNESTE VALGKAMP: Voldtekts- og korrupsjonsanklager, mensen, e-poster og en god del drittkasting er bare noe av det som gjør dette til den skitneste valgkampen i amerikansk historie. Foto: Per Ervland / NTB Scanpix / Shutterstock / Grafikk: Marie Røssland / Guro Lindahl Flåten Redigering: Marie Røssland Vis mer

Den tvilen er riktignok primært knyttet til hvor stor margin Clinton kommer til å vinne med, og Silver presenterer fire mulige utfall:

  • Trump vinner
  • Clinton vinner med minimal margin
  • Clinton vinner med «Obama-margin» (vinner med fire til sju prosentpoeng)
  • Clinton «blowout» (vinner med åtte prosentpoeng eller mer)

Til tross for at det ser svært mørkt ut for Trump, så understreker hans kampanjesjef Kellyanne Conway at slaget ikke er tapt:

- La meg si deg en ting: Når du reiser rundt med Donald Trump, som en del av hans valgkamp, så virker det ikke som om dette er over, sa Conway i helga, ifølge NTB.