Tallknusernes ferske tall: - Nå er Ap større enn Høyre

Men for regjeringspartner SV ser det helsvart ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arbeiderpartiet har sust forbi Høyre, og vil få flest mandater på Stortinget. Det viser helt ferske tall, som Norsk regnesentral presenterte da de besøkte Dagbladets valgbod ved Stortinget i dag.

Ifølge tallene ville Ap fått  56 mandater på Stortinget, mens Høyre ville fått 55.

Avansert måling Norsk regnesentral tar utgangspunkt i meningsmålinger fra 2005 og 2009. Så gjør de justeringer for de ulike instituttene som utfører målingene, og tar forbehold i forhold til hvor nye målingene er.

- Ut ifra det har vi laget en statistisk modell, som kan gi prognoser for årets valgresultat basert på årets meningsmålinger, sier Clara-Cecilie Günther.

STØRST: Arbeiderpartiet er igjen Norges største parti ifølge en analyse utført av Norsk regnesentral. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STØRST: Arbeiderpartiet er igjen Norges største parti ifølge en analyse utført av Norsk regnesentral. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Vi mener vi kan treffe godt. Samtidig har vi gjort en del modellantakelser, og vi har ikke så mye data å basere modellen på, så det gjenstår å se hvor godt den vil treffe, sier hun.

Helsvart for SV Samtidig som Ap igjen er Norges største parti, ser det helsvart ut for regjeringskollega SV. Ananlysen fra Norsk regnesentral ser det som sannsynlig at partiet havner under sperregrensa, og dermed sitter partiet igjen med bare ett mandat på Stortinget.

Det betyr at Heikki Holmås vil være den eneste gjenværende stortingsrepresentanten fra SV.

Dermed vil SV ifølge analysen være like store som Rødt og Miljøpartiet de grønne (MDG). De har begge ett mandat inne på Stortinget.

Usikkerhet rundt vippepartiene Det store spørsmålet og usikkerheten med analysen, er utjevningsmandatene og hvilke av vippepartiene som greier å karre seg over sperregrensa. Venstre er inne med ni mandater ifølge analysen, men kan falle ned til bare to dersom de kommer under sperregrensa.

STORTINGSMANDATER: Slik ser mandatfordelingen ut med utgangspunkt i alle målinger fram til i dag. De skraverte feltene er basert på usikkerhetsmomenter, og blant annet utjevningsmandater og hvilket partier som havner over og under sperregrensa spiller inn. Grafikk: Norsk regnesentral
STORTINGSMANDATER: Slik ser mandatfordelingen ut med utgangspunkt i alle målinger fram til i dag. De skraverte feltene er basert på usikkerhetsmomenter, og blant annet utjevningsmandater og hvilket partier som havner over og under sperregrensa spiller inn. Grafikk: Norsk regnesentral Vis mer

- Det er vippepartiene SV og Venstre det er knyttet størst usikkerhet til, og det handler særlig om sperregrensa, sier han.

- Men særlig Senterpartiet og Kristelig folkeparti er vi sikre på at havner over sperregrensa.

Han sier det også er mer sannsynlig at Venstre kommer over sperregrensa, enn at SV og MDG gjør det.

Siv og Erna trenger drahjelp Mandag viderebragte Dagbladet sjokktall for Jens Stoltenberg. Norsk regnesentral hadde da regnet seg fram til at det bare var fem prosent sjanse for at han får fortsette som statsminister etter valget.

BLOKKFORDELING: Denne grafikken viser hvor stor oppslutning de forskjellige blokkene kan få på Stortinget. Den ferske analysen viser at et rødgrønt flertall er svært lite sannsynlig. Sannsynligheten for at Høyre og Frp kan danne regjering aleine minker også. De borgerlige er avhengige av at alle fire partiene samarbeider for å kunne sikre en flertallsregjering. Grafikk: Norsk regnesentral
BLOKKFORDELING: Denne grafikken viser hvor stor oppslutning de forskjellige blokkene kan få på Stortinget. Den ferske analysen viser at et rødgrønt flertall er svært lite sannsynlig. Sannsynligheten for at Høyre og Frp kan danne regjering aleine minker også. De borgerlige er avhengige av at alle fire partiene samarbeider for å kunne sikre en flertallsregjering. Grafikk: Norsk regnesentral Vis mer

Ifølge den ferske analysen er det fortsatt under fem prosent sjanse for at det rødgrønne flertallet holder seg. Samtidig blir det mindre og mindre sannsynlig at Erna Solberg og Siv Jensen kan danne regjering på egenhånd, uten drahjelp.

- Det alternativet har falt nedover og nedover etter hvert som det har kommet nye målinger, sier Günther.

- Det skyldes at Høyres oppslutning har gått ned, i tillegg til at vi nå legger mer vekt på de nyeste målingene.

Alle fire må samarbeide De borgerlige har fortsatt flertall, men de ferske tallene gir virkelig Solberg noe å tygge på når hun etter all sannsynlighet skal sette seg ned og forsøke å danne regjering.

Venstre og Krf har tidligere i valgkampen vært ute og advart mot Frp's politikk, og ingen av dem har lyst til å sitte i regjering med Siv Jensens parti.

Men for Solberg er det per i dag ikke nok at bare tre av de borgerlige partiene danner regjering.

- Et borgerlig flertall avhenger av at alle de fire partiene er villige til å samarbeide, sier Løland.

 

Følg valget på db.no

Les siste nytt om valget på db.no/valg.

Ta Dagbladets valgomat her.

Se alle kandidatene i Stortingsvalget her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer