Tålmodig fredsprisvinner

Sør-Koreas president Kim Dae-Jung advarer mot hastverk i fredsprosessen mellom Nord- og Sør-Korea. I sitt Nobel-foredrag i Oslo Rådhus i dag delte han prisen med landsmenn som har ofret seg for demokrati, menneskerettigheter og drømmen om en nasjonal gjenforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sør-Koreas president Kim Dae-Jung fikk overrakt Nobels fredspris av Nobelkomiteens leder Gunnar Berge, under en høytidelig seremoni i tradisjonelle former i Oslo Rådhus.

Kong Harald, kronprins Haakon, prinsesse Märtha Louise og Mette-Marit Tjessem Høiby var til stede, sammen med Nobelkomiteen og en rekke politiske ledere i den fullsatte festsalen.

Kim Dae-Jung fikk overrakt diplom og medalje. Nobelprisen er på rundt 9 millioner kroner.

- Det er slett ikke sant at Asia mangler demokratiske røtter. Respekten for menneskeverdet grodde fram i Asia mye tidligere enn i Vesten, sa Kim Dae-Jung i sitt nobelforedrag.

Menneskeverdet sto sentralt i politisk tenkning i Kina og Korea så tidlig som for 3.000 år siden. 500 år senere kom buddhismen i India med sitt budskap om menneskets verdighet og rettigheter, sa han.

-Vi vil ikke forsøke å oppnå forening ved å oppsluke Nord. Sør- og Nord-Korea må strebe etter fredelig sameksistens og samarbeid. Men jeg mener at forening kan vente til et tidspunkt når begge parter finner det passende, uansett hvor lang tid det vil ta, sa han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer