Tålmodige velgere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ferske meningsmålinger viser at et stort flertall av velgerne i USA ikke har det travelt med å få vite hvem som blir USAs neste president så lenge de kan være sikre på at den som får flest valgmannsstemmer, vinner valget. Men velgernes tålmodighet deles ikke av partiorganisasjonene, som i hovedsak må ta ansvaret for den tautrekking og kaotiske situasjon som er oppstått.
  • Det hele startet valgnatta da Fox News Channel kunngjorde at Bush hadde vunnet valget i Florida, en melding som ble gjentatt av de andre kanalene. Da meldingen måtte trekkes tilbake, viste det seg at den ikke kom fra medienes felles valgkorps, Voter News Service, men fra politisk desk i Fox News Channel som ledes av George W. Bushs fetter John Ellis.
  • For å rydde opp i alle de usikkerhetene som omgir valget i Florida ville man håndtelle stemmene i fire valgdistrikt. Det ble stanset av statssekretær Katherine Harris, nær venn av George W. Bush og guvernøren i Florida, Jeb Bush. Katherine Harris{rsquo} beslutning ble forkastet av Floridas høyesterett. Dommere i Floridas høyesterett er alle utnevnt av demokratiske guvernører i delstaten. Slik sett har begge parter håndgangne menn og kvinner på hvert hjørne. I tillegg står en hær av advokater klare til å bringe enhver beslutning, som anses å gå i den ene eller andre kandidatens disfavør, inn for retten.
  • Samtidig blir det reist tvil om systemet med valgmannsstemmer er uegnet til å velge president i et moderne demokrati. Ordningen med valgmannsstemmer ble etablert da det bare var 13 stater i De forente stater, og vil ikke kunne sikre at den som har fått flest stemmer, blir valgt. Likevel er det i amerikansk historie ingen klare eksempler på at den som har fått flest stemmer, ikke er blitt valgt. Det som imidlertid gir grunn til uro, er ikke de demokratiske prosessene som fører til valget av en president, men at de demokratiske prosessene blir skjøvet til side av uforsonlige kandidater, prosedyrekåte advokater og politisk valgte rettsinstanser.