Talsmann for hæren i Tsjad: - Mokhtar Belmokhtar er drept

Hevder «Den enøyde» ble drept da en væpnet styrke fra Tsjad jevnet en terroristbase i Mali med jorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mokhtar Belmokhtar, mannen bak gisselaksjonen mot In Aménas i Algerie, er drept, ifølge en talsmann for Tsjads væpnede styrker. Talsmannen sier det er soldater fra Tsjad som skal ha skutt og drept den etterlyste terroristen. Belmokhtar, som gikk under kallenavnet «Den Enøyde», skal ha blitt drept i Mali.

- Rundt klokken 12 lørdag jevnet en væpnet styrke fra Tsjad en terroristbase med jorden nord i Mali. En rekke terrorister ble drept, blant dem lederen deres, Mokhtar Belmokhtar, sa general Zacharia Gobongue i en uttalelse som ble lest opp på nasjonalt fjernsyn i Tsjad.

Gobongue oppgir ifølge BBC at flere andre sentrale islamister i området ble drept, og at både våpen og omkring 60 kjøretøyer ble beslaglagt.

Tsjadiske soldater deltar for tiden i en flernasjonal styrke som kjemper mot islamister nord i Mali. Han har vært på flukt over lengre tid, og USA har blant annet ønsket å ta livet av Belmokhtar. Det er foreløpig uklart hvorvidt franske jagerfly og spesialstyrker, som har lett etter Belmokhtar i lengre tid, bisto i angrepet som skal ha ført til hans død.

Sto bak In Amenas Algerieren Belmokhtar regnes som hjernen bak gisselaksjonen mot gassanlegget i In Aménas i Algerie der 40 ansatte fra en rekke land ble drept, inkludert de fem nordmennene Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56).

Dagbladet har søkt Statoil-talsmennene Jannik Lindbæk Jr. og Bård Glad Pedersen uten hell. Pressevakt Kjetil Elsebutangen i UD sier til Dagbladet:

- Vi har sett meldingen, men har ikke uavhengig informasjon som kan bekrefte dette.

- DREPT: I dette fjellområdet nordøst i Mali skal Belmokhtar ha blitt drept. Kart: Google Maps
- DREPT: I dette fjellområdet nordøst i Mali skal Belmokhtar ha blitt drept. Kart: Google Maps Vis mer

Elsebutangen ønsker ikke å kommentere ytterligere.

Opplært i Afghanistan Mokhtar Belmokhtar har helt siden 1990-tallet herjet i Nord-Afrika, først i hjemlandet Algerie, men senere også i Nord-Mali.
Ifølge sikkerhetskilder i flere europeiske og nordafrikanske land fikk han på begynnelsen av 1990-tallet opplæring i Afghanistan; ifølge NTB delvis av mujahedingeriljaen som hadde drevet russerne ut av landet, og seinere også av arabere med bånd til Osama bin Laden og al-Qaida.

 I 1993 dro han tilbake til hjemlandet Algerie, der de militære med stilltiende aksept fra omverdenen hadde gjennomført et kupp og fratatt Den islamske redningsfront (FIS) valgseieren.

Belmokhtar og en rekke andre og mer erfarne Afghanistan-veteraner dro hjem, der de dannet Væpnet islamsk gruppe (GIA) for å ta opp kampen mot regimet.

Krigen som fulgte ble ifølge NTB et blodbad som kostet mist 150 000 mennesker livet, før GIA mer eller mindre ble knust mot slutten av 1990-tallet.

«Mr. Marlboro» Den 40 år gamle tidligere al-Qaida-våpendrageren har tatt på seg ansvaret for angrepet på gassanlegget In Amenas i Algerie. I et videopptak som ble publisert dagen etter terroren knytter han også angrepsordren til verdens mest kjente terrornettverk.

- Vi i al-Qaida annonserer denne velsignede operasjonen, sier Belmokhtar i videoen

«Khaled Abul Abbas» og «Belaouer» var Belmokhtars alias. 40-åringen refereres til som kommandør av en islamistfraksjon som består av krigere fra både Mauritania og Algerie.

Belmokhtar, som har gode kontakter også i Libya, knyttes til utstrakt smugling av diamanter og sigaretter, og ble noen ganger kalt «Mr. Marlboro».

«Den enøyde» Belmokhtar anslås å ha tjent opptil 800 millioner på kidnapping, ifølge risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven i selskapet RIGOgså terrorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sa til Dagbladet i forrige måned at Belmokhtar bruker både narkosmugling, giftermål og hvitvasking av penger som verktøy for hellig krig.

Gruppa han kontrollerte fram til sin død har operert under ulike navn, både Katibat Al-Mulathamin, «Den maskerte bataljon», og en annen betegnelse som refererer til «De som signerer i blod».

Ifølge terroranalytikerne i International Institute for Counter-Terrorism (ICT) fikk Belmokhtars jihadister fotfeste da han etablerte seg i Azawad-ørkenen mot slutten av 2004.

Før det skal han ha mistet det ene øyet i trefninger i Afghanistan og har dermed fått nok et kallenavn - «Den enøyde».

Sharia Gruppa hadde som uttalt formål å etablere og forsterke shariastyre i store stammeområder, og har operert både sør i Algerie og i andre land i Sahara.

Der har gruppen som nå kalles «De maskerte brigader» de siste åra blitt knyttet til en rekke kidnappinger av vestlige. Bortføringen regnes som en viktig inntektskilde for disse islamistene, som skal være kjent for å løslate gisler etter utbetalinger av store summer i løsepenger.

Så seint som tidlig i januar ble Belmokhtar anklaget for nettopp planer om angrep mot utenlandske oljeselskaper, blant annet gassanlegg og rørledninger for gass sør i Algerie.

En domstol i Alger, hovedstaden i Algérie, skulle 21. januar åpne rettergangen mot Belmokhtar, Abdelhamid Abou Zeid og ti andre tiltalte islamister. De var tiltalt for å tilhøre en terrororganisasjon, for angrep mot statens sikkerhet, besittelse av sprengstoff, besittelse og smugling av krigsvåpen inn i landet og for ulike angrep på algersk jord. 

Så kom In Amenas.

Ble avslørt Den algirske sikkerhetstjeneste klarte i 2011 å avsløre og sprenge hemmelige celler som hjalp de tiltalte med støtte og logistikk både innenlands og utenlands, skriver avisa El Moudjahid. 

Belmokhtar hadde i årevis hatt en sentral posisjon innen terrornettverket al-Qaidas nordafrikanske gren, al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM).

I fjor røk den enøyde algerieren imidlertid uklar med andre ledere, angivelig etter å ha blitt fratatt kommandoen over sin egen brigade.

Belmokhtar brøt ut og sendte 6. desember ut en video der han kunngjorde at han hadde opprettet sin egen gruppe, «De som signerer i blod».

Drepte leder I går bekreftet Tsjads president Idriss Déby at en annen islamistleder, Abdelhamid Abou Zeid, er drept i kamper i Mali.

- To islamistledere ble drept av tsjadiske styrker, og Abou Zeid var en av dem, sa Déby fredag, ifølge NTB. Det var fjernsynskanalen Ennahar i Algerie som først meldte at den algeriske islamisten var drept.

Abou Zeid har vært kjent som en av de mest hensynsløse lederfigurene i al-Qaidas nordafrikanske grein, al-Qaida i det islamske Maghrib (AQIM).

 Ifølge islamister og stammekilder ble Abou Zeid og rundt 40 andre krigere drept i kamper ved foten av Ifoghasfjellene i det nordlige Mali. Tsjad har deltatt i kampene ved siden av franske og maliske styrker.

Dagbladet kommer med mer.

STO BAK: Utbrente biler som ble brukt under In Amenas-angrepet bevoktes av algirske soldater. Mokhtar Belmokhtar sto bak tragedien. foto: Reuters / NTB Scanpix
STO BAK: Utbrente biler som ble brukt under In Amenas-angrepet bevoktes av algirske soldater. Mokhtar Belmokhtar sto bak tragedien. foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
- DREPT: Også islamistlederen Abou Zeid skal være drept. Foto: AFP / NTB scanpix
- DREPT: Også islamistlederen Abou Zeid skal være drept. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer