Talte foran verdenstjerner og millioner av tv-seere: «Ernie» lovet å hjelpe flere jenter til utdanning

Statsminister Erna Solberg (H) på Global citizen festival i New York i natt.

TALTE: Introduseringen var av det lettbeinte slaget, men Erna Solbergs tale under Global citizen festival var alvorlig - flere jenter i utdaaning. Foto: AFP / KENA BETANCUR / NTB scanpix
TALTE: Introduseringen var av det lettbeinte slaget, men Erna Solbergs tale under Global citizen festival var alvorlig - flere jenter i utdaaning. Foto: AFP / KENA BETANCUR / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg kjempet om oppmerksomheten mot blant annet superstjerne Beyoncé, Sting, Pearl Jams Eddie Vedder, skuespiller Leonardo de Caprio og mange flere fler i Central park i New York i natt.

Det var ventet 30 millioner TV-seere og foran de 100 000 frammøtte på Clobal citizen festival ble hun introdusert av den nye programlederen for «The late show», Stephen Colbert.

- Ernie Solberg som hun har bedt meg om å ikke kalle henne, sa komikeren da hun introduserte henne til scenen, ifølge NRK.

SPILTE OG SANG: Eddie Vedder fra Pearl Jam og Beyoncé. Foto: Greg Allen / AP / NTB scanpix
SPILTE OG SANG: Eddie Vedder fra Pearl Jam og Beyoncé. Foto: Greg Allen / AP / NTB scanpix Vis mer

- Vi skal doble innsatsen for jenters utdanning fram mot 2017, sa Solberg i talen sin, melder NTB.

Solberg sa at alle land og relevante aktører må bidra til å sikre at alle barn kan få 12 års gratis utdanning av god kvalitet og under trygge forhold.

- Barn jeg møter på reiser i utviklingsland forteller meg at de vil gå på skole for å lære. De vil bli leger, lærere, sykepleiere og ingeniører. De ønsker å bidra til utvikling i sine land og samfunn. Utdanning vil gi dem muligheten til dette, sa Erna Solberg, ifølge NTB.

TALTE Skuespiller  Leonardo DiCaprio. Foto: REUTERS / John Taggart / NTB scanpix
TALTE Skuespiller Leonardo DiCaprio. Foto: REUTERS / John Taggart / NTB scanpix Vis mer

Festivalen arrangeres under FNs hovedforsamling.

Før showet i natt gjorde Solberg det overfor Dagbladet klart at hun ikke kom til å følge opp Beyoncé og gjøre noe musikalsk fra scenen.

- Beyoncé er en artist jeg har hørt mye på, og som jeg synes er spennende og dyktig. Coldplay har jeg også hørt mye på. Pearl Jam er litt utenfor. Det er helt greit å høre på, men det er ikke noe jeg sitter og spiller hjemme. Ed Sheeran er det Ingrid som er veldig opptatt av, sa Solberg.

PRESIDENTFRUE: Michelle Obama. Foto: AFP / KENA BETANCUR / NTB scanpix
PRESIDENTFRUE: Michelle Obama. Foto: AFP / KENA BETANCUR / NTB scanpix Vis mer

Etter at den svært populære talkshowverten Stephen Colbert, som skal introduserte henne på scenen i Central Park, oppfordret til en Twitter-invasjon av Norge, med budskapet: «Si til Norge at de skal øke midlene de bruker til å fremme utdanning, og hjelp millioner av jenter til å få sjansen til å gå på skolen».

Selv svarte Solberg med en videobeskjed til Colbert om at «selv ikke vikingene i Norge kan gjøre dette alene».

- Jeg har ikke kunnet følge med på twitterfeeden min på tre måneder på grunn av alle tweetene jeg får. På et tidspunkt fikk jeg fem tweets i minuttet, fortalte Solberg.

- Hva betyr det at verdensstjerner engasjerer seg i dette?

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- Det synes jeg er utrolig viktig. De skaper en annen arene for disse sakene, og de når ut til dem som kanskjer er litt mindre politisk aktive.