Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Talte Siv midt imot om formuesskatt - nå blir han ny finansråd

SSB-direktør Hans Henrik Scheel blir finansminister Siv Jensens høyre byråkrathånd.

DE PENGA: Leder av skatteutvalget, Hans Henrik Scheel, her under overleveringen av utvalgets rapport til finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DE PENGA: Leder av skatteutvalget, Hans Henrik Scheel, her under overleveringen av utvalgets rapport til finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I statsråd på slottet i dag ble administrerende direktør i SSB, Hans Henrik Scheel, utnevnt til ny finansråd i Finansdepartementet.

Han blir med det finansminister Siv Jensens høyre hånd, og landets mektigste byråkrat.

Deretter er det trolig duket for et internt oppgjør i departementet om formuesskatten.

Høyre/Frp-regjeringen vil avvikle formuesskatten, og foreslo et samlet kutt på 4,1 milliarder i sitt opprinnelige budsjettforslag - et kutt som ble noe mindre etter budsjettforhandlingene med KrF og Venstre.

Da Scheel-utvalget la fra sin rapport, var forslaget imidlertid å beholde formuesskatten, selv om den foreslåtte innretningen var noe annerledes.

Finansministeren argumenterer for formuesskattekutt med såkalte dynamiske effekter - og hun har klokkertro på at avvikling av denne skatteordningen vil stimulere bedriftseiere til investering.

Scheel ser det annerledes: Utvalget skriver i rapporten at formuesskattens effekt på investeringsomfang i Norge «antas å være beskjeden».

Utvalget ble satt ned av den rødgrønne regjeringen våren 2013, og ble bedt om å levere et forslag til ombygging av det det norske skattesystemet, som samlet sett likevel opprettholdt det samme skattetrykket.

I mandatet het det at: «Målet med utredningen er å sikre at Norge i årene som kommer har et robust skatte­system som er tilpasset stor internasjonal mobilitet av skattegrunnlag. Skattesystemet må også fremover bidra til at velferdsordningene kan ­opprettholdes, samtidig som det skal være attraktivt å investere og skape arbeids­plasser i Norge».

Da Høyre og Frp inntok regjeringskontorene justerte finansminister Jensen mandatet til også å romme forslag om å redusere det skattenivået.

LES OGSÅ: Dette er Scheels skatteforslag

Scheel har tidligere vært ekspedisjonssjef i Skatteøkonomisk avdeling i Finansdepartementet. Han har vært medlem i Aarbakkegruppens og Skaugeutvalgets utredninger som la grunnlaget for skattereformene i 1992 og 2006.