Talte Siv midt imot om formuesskatt - nå blir han ny finansråd

SSB-direktør Hans Henrik Scheel blir finansminister Siv Jensens høyre byråkrathånd.

DE PENGA: Leder av skatteutvalget, Hans Henrik Scheel, her under overleveringen av utvalgets rapport til finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DE PENGA: Leder av skatteutvalget, Hans Henrik Scheel, her under overleveringen av utvalgets rapport til finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I statsråd på slottet i dag ble administrerende direktør i SSB, Hans Henrik Scheel, utnevnt til ny finansråd i Finansdepartementet.

Han blir med det finansminister Siv Jensens høyre hånd, og landets mektigste byråkrat.

Deretter er det trolig duket for et internt oppgjør i departementet om formuesskatten.

Høyre/Frp-regjeringen vil avvikle formuesskatten, og foreslo et samlet kutt på 4,1 milliarder i sitt opprinnelige budsjettforslag - et kutt som ble noe mindre etter budsjettforhandlingene med KrF og Venstre.

Da Scheel-utvalget la fra sin rapport, var forslaget imidlertid å beholde formuesskatten, selv om den foreslåtte innretningen var noe annerledes.

Finansministeren argumenterer for formuesskattekutt med såkalte dynamiske effekter - og hun har klokkertro på at avvikling av denne skatteordningen vil stimulere bedriftseiere til investering.

Scheel ser det annerledes: Utvalget skriver i rapporten at formuesskattens effekt på investeringsomfang i Norge «antas å være beskjeden».

Utvalget ble satt ned av den rødgrønne regjeringen våren 2013, og ble bedt om å levere et forslag til ombygging av det det norske skattesystemet, som samlet sett likevel opprettholdt det samme skattetrykket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer