BLE REDD: - Jeg var helt i sjokktilstand og ble kjemperedd, sier Tamarin Varner om hendelsen. Foto: Privat
BLE REDD: - Jeg var helt i sjokktilstand og ble kjemperedd, sier Tamarin Varner om hendelsen. Foto: Privat Vis mer

Tamarin (25) har CP og ble grovt hetset på Oslo-trikken: - Jeg ble spyttet på

- Det som skremmer meg er at når man er funksjonshemmet, så er det så mye sånt som skjer hele tiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Lørdag kveld satte Tamarin Varner seg på trikken i Oslo etter en middag. Det var siste trikken mot sentrum. På motsatt side av midtgangen satt det en gjeng med ungdommer. De var fulle og på vei til byen. Varner har cerebral parese og følte seg litt utilpass i situasjonen.

- De snakket og lo med hverandre før de fikk øye på meg, sier hun til Dagbladet.

- Jeg har en del bevegelser i kroppen som er ufrivillige, og det blir sterkere når jeg er sliten. De syntes tydeligvis dette var morsomt. Jeg begynte å bli redd, og så sa de noe til meg. Og så plutselig, ut av det blå, spyttet han ene på meg.

Spyttet

- Jeg var helt i sjokktilstand og ble kjemperedd. Og jeg tenker «hvem er det som gjør noe sånt bare for å tøffe seg for de andre i gjengen?» Jeg visste ikke om han traff meg, og jeg turde ikke å kjenne etter i tilfelle de ville le av meg eller si noe. Så jeg ventet til de hadde gått og så kjente jeg etter om det var noe spytt i håret mitt.

Det var det ikke. Hun var lei seg på hjemveien. Likevel klarte hun å tenke at hun syntes mest synd på han som spyttet.

- Det er ikke noe i veien med meg. Det er heller noe han ikke har fortstått om folkeskikk.

Hun skrev blogginnlegg om det da hun kom hjem. I kommentarfeltet ble hun oppfordret til å kontakte Handicapforbundet, hvor hun selv også er tillitsvalgt.

Har fått mye støtte

Tirsdag anmeldte hun hendelsen, og Norges Handikapforbund Oslo la ut et bilde på Facebook-siden deres, som er mye delt og kommentert.

- Jeg er utrolig takknemlig for at jeg får så mye støtte, sier hun.

Men hun er også bekymret.

- Det som skremmer meg er at når man er funksjonshemmet, så er det så mye sånt som skjer hele tiden. Ikke bare med meg men med andre. Jeg har snakket med så mange. Det er ikke greit at det skjer hele tiden, da godtar vi jo at det skjer!

Det var også motivasjonen bak å anmelde hendelsen.

- Dessverre vil det uansett være mobbing der ute. Men jeg reagerer veldig sterkt på at med den funksjonshemningen jeg har, blir jeg mobbet for at jeg er meg selv. Det er så ille. Hvis man ikke kan være seg selv en gang, hvem skal man være da?

- Skal ikke skje

Daglig leder handikapforbundet i Oslo, Jørgen Foss, reagerer sterkt på hendelsen, og var med Tamarin Varner da hun anmeldte.

- Dette skal bare ikke skje, sier han til Dagbladet.

- Det er viktig at man anmelder denne typen handlinger. Vi kan ikke godta et samfunn der man kan bli utsatt for hatefulle handlinger eller ytringer på basis av funksjonsjonsnedsettelser, etnisk bakgrunn, seksuell orientering.

Det er den første saken der det er anmeldt for hatefulle handlinger mot funksjonshemmede.

- Det er en skandale. Vi får stadig vekk høre om handlinger som ikke er greie. Jeg vil oppfordre folk til å anmelde, og håper saken til Tamarin vil få flere til å si fra når de opplever hatkriminalitet

Ny avdeling for hatkriminalitet

Hatkrimgruppen ved Manglerud politistasjon ble opprettet høsten 2014. Verken i 2014 eller 2015 er det registrert anmeldelser på hatkriminalitet relatert til funksjonsevne. Før dette har det ikke vært med i kategorien.

Vårt Land skrev likevel at selv om slike handlinger har vært omfattet av loven siden 2013, har det ennå ikke vært anmeldt og prosedert på hatkriminalitet mot funksjonshemmede i retten. Det betyr ikke at folk ikke trakasseres på bakgrunn av funksjonsevne. Flere studier viser at nettopp dem med nedsatt funksjonsevne er mer utsatte for vold.

Jørgen Foss sier de stadig vekk får henvendelser fra folk som opplever hatefulle ytringer og handlinger.

- Dette er svært alvorlig. og jeg er glad for politiets sterke fokus på dette og at statsadvokaten er tydelig på at dette skal prioriteres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer