Tamiflu virker ikke lenger

Viruset er raskt blitt resistent.

UBRUKELIG: Norge er blant landene som sitter på svære lagre av Tamiflu, verdt flerfoldige millioner kroner. Foto: NICKY LOH/REUTERS/SCANPIX
UBRUKELIG: Norge er blant landene som sitter på svære lagre av Tamiflu, verdt flerfoldige millioner kroner. Foto: NICKY LOH/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Influensaviruset har raskt utviklet resistens mot Tamiflu, det vanligste legemiddelet mot influensa, som nå er virkningsløst i store deler av verden.

Alt under forrige influensaperiode for ett år siden viste forskning i flere land at det ordinære influensaviruset H1N1 var blitt motstandsdyktig mot Tamiflu.

Tallene varierte sterkt, men Norge toppet lista ettersom Tamiflu måtte gi tapt i 67 prosent av tilfellene.

I USA var andelen 10 prosent, i Sverige 11 prosent, og i Europa sett under ett var Tamiflu uten virkning i 25 prosent av tilfellene, skriver Svenska Dagbladet.

Siden har utviklingen skutt fart, og Tamiflu er nå virkningsløst i 90 prosent av tilfellene i USA og Europa, og i 100 prosent i Sør-Afrika.

Flere land sitter på store lagre av Tamiflu som et ledd i beredskapen mot en eventuell epidemi av fugleinfluensa.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer