Tamiflu virker mot svineinfluensaen

Ingen grunn til bekymring blant nordmenn, sier overlege på Folkehelseinstituttet.

INGEN BEKYMRINGER:  Legemidlene Tamiflu og Relenza virker begge mot svineinfluensaen, bekrefter overlege ved Folkehelseinstituttet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
INGEN BEKYMRINGER: Legemidlene Tamiflu og Relenza virker begge mot svineinfluensaen, bekrefter overlege ved Folkehelseinstituttet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet, bekrefter at både Tamiflu og Relenza fungerer mot svineinfluensaen som herjer i Mexico for øyeblikket.
 
- Det stemmer at begge disse to virker mot svineinfluensaen. Tamiflu har vi i større lagre i Norge, og kan behandle de som blir syke, sier han til Dagbladet.

Ifølge Iversen trenger derfor ikke nordmenn bekymre seg for dette.

- Vi regner ikke med at dette kommer til Norge nå. Men situasjonen er foreløpig usikker i Mexico, og vi må få bedre oversikt over situasjonen. Nordmenn som befinner seg i Norge trenger foreløpig ikke være bekymret, sier han videre.

Kontakt lege
Folkehelseinstituttet fraråder ikke folk å reise til de områder hvor det i dag er påvist tilfeller av human svineinfluensa, altså i Mexico og statene California og Texas i USA.

- De som har vært i Mexico og USA i de berørte områdene trenger ikke bekymre seg. Men hvis man merker at man får influensalignende symptomer i løpet av uka etter at man har kommet hjem bør man kontakte lege umiddelbart, påpeker Iversen.

Vanlig inkubasjonstid på viruset er normalt 1-3 dager, forklarer han.

Reisende til de aktuelle områdene bør likevel vise forsiktighet ved å være nøye med håndhygiene og unngå store forsamlinger hvor man kommer tett inn på andre mennesker. Svineinfluensa smitter ikke gjennom mat og det er derfor trygt å spise alle typer kjøtt, også svinekjøtt.

Det er foreløpig ikke påvist tilfeller av svineinfluensa i Norge, melder Folkehelseinstituttet.

Skoler stengt
I Mexico er for øvrig situasjonen en annen. Skoler og museer er stengt. Fotballag spiller for tomme tribuner. Folk som ser syke ut, blir bedt om å gå av busser og T-baner, melder NTB.

Det farlige viruset ser allerede ut til å ha tatt livet av over 68 mennesker i Mexico, mens sju mennesker er konstatert smittet i USA. Alle sju er blitt friske igjen.

En talsmann for WHO sier at tolv av dødsfallene med sikkerhet skyldtes det farlige viruset, men det er mistanke om at sykdommen har tatt livet av i alt 62 personer. Alle pådro seg alvorlig lungebetennelse før de døde.

Over tusen smittet
Helsemyndighetene i Mexico har til nå registrert over 1.000 smittede.

Utbruddet er spesielt bekymringsfullt fordi dødsfallene er registrert i fire ulike regioner. De fleste som har dødd, er dessuten ikke eldre og små barn, som i utgangspunktet har svakere immunforsvar, men relativt friske og unge mennesker.

Alle som føler seg syke, bes om å holde seg hjemme, og folk bør unngå å håndhilse og kysse hverandre på kinnene, lyder oppfordringen fra myndighetene.

FAKTA

Tamiflu og Relenza
•Er ikke vaksiner, men legemidler som hindrer frisetting av influensavirus fra infiserte celler. Dermed hindres infeksjon av nye celler, slik at spredningen i luftveiene begrenses.
•De to legemidlene virker ikke mot influensaliknende sykdommer som skyldes andre smittestoffer enn influensavirus.
•Oseltamivir (Tamiflu) og zanamivir (Relenza) er ikke egnet for egenbehandling uten samråd med lege.
KILDE: F
olkehelseinstituttet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer