- Tamiflu virket umiddelbart

Oslo-gutt (20) smittet av svineinfluensa. Føler seg frisk.

VIRKET UMIDDELBART: Oslo-gutten ble medisinert med Tamiflu med en gang det var bekreftet at han var smittet. - Det virket umiddelbart, sier 20-åringen til Dagbladet. Foto: Tore Meek / SCANPIX
VIRKET UMIDDELBART: Oslo-gutten ble medisinert med Tamiflu med en gang det var bekreftet at han var smittet. - Det virket umiddelbart, sier 20-åringen til Dagbladet. Foto: Tore Meek / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Det ble i går kveld kjent at to norske studenter er bekreftet smittet av influensa A (H1N1)  - mer kjent som svineinfluensaen.

Den ene, en 20 år gammel gutt fra Oslo, forteller til Dagbladet at han tror han ble smittet på flyet vei hjem fra Jucatan-halvøya i Mexico hvor han studerte Ex.phil og Ex.fac.

- Mye tyder på at jeg ble smittet på veien hjem. Flyet mitt måtte mellomlande i Atlanta. Jeg tror det var da jeg ble smittet, forteller han.

Hva får deg til å tro det?

-Vi var 80 sudenter som reiste hjem sammen på mandag. Av en eller annen grunn ble jeg satt på et annet fly enn alle de andre studentene etter at vi mellomlandet. På flyet satt jeg ved siden av en person som frøs litt. Kanskje var det han som smittet meg? Det er ikke godt å si, lufta på flyet ble jo konstant resirkulert, sier 20-åringen til Dagbladet.

- Ville ikke ringe lege

Det var først da han kom hjem til Norge at 20-åringen begynte å føle seg dårlig.

- Jeg fikk helt vanlige influensasymptomer: vonde ledd, vond hals og feber, opplyser han.

Tenkte du da at du kunne være smittet av svineinfluensaen?

TO SMITTET:: Helsedirektør Bjørn Inge Larsen (t.v.) og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet (FHI) under gårsdagens pressekonferanse der det ble opplyst at det er påvist to tilfeller av svineinfluensa i Norge.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
TO SMITTET:: Helsedirektør Bjørn Inge Larsen (t.v.) og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet (FHI) under gårsdagens pressekonferanse der det ble opplyst at det er påvist to tilfeller av svineinfluensa i Norge. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Ja, tanken slo meg, men jeg synes det var litt teit å ringe legen på grunn av det. Jeg ville ikke oppfattes som en hypokonder heller, sier 20-åringen.

Føler seg frisk
Da det ble bekreftet at han var smittet, fikk 20-åringen og resten av familien hans Tamiflu.

- Det fungerte umiddelbart. Nå føler jeg meg helt frisk.

Oslo-gutten har nå fått beskjed fra legen om å holde seg innendørs og ikke i nærkontakt med andre i en ukes tid.

- Jeg vet ikke om jeg er smittefarlig, jeg har ingen symptomer nå, men vil nok likevel holde meg innendørs noen dager, sier han.

Han synes det er rart å være første nordmann med sykdommen, og ønsker verken å stå fram med navn eller bilde.

- Når jeg først skulle få så mye oppmerksomhet kunne det jo vært fordi jeg har vunnet i lotto eller noe sånt, spøker han.

Flere land på lista
Til nå er det ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) registrert til sammen 3440 sykdomstilfeller over hele verden, fordelt på 29 land. Norge blir det 30.

I løpet av det siste døgnet er fire nye land kommet til på lista over land der influensaen er registrert - og ca. 1000 nye tilfeller er registrert.

Tallet på registrerte dødsfall som følge av sykdommen er 48 - hele 45 av dem er rapportert i Mexico.

MANGE SMITTET: 
Til nå er det ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) registrert til sammen 3440 sykdomstilfeller over hele verden, fordelt på 29 land. Norge blir det 30. Foto: REUTERS/Henry Romero
MANGE SMITTET: Til nå er det ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) registrert til sammen 3440 sykdomstilfeller over hele verden, fordelt på 29 land. Norge blir det 30. Foto: REUTERS/Henry Romero Vis mer