Tamilene «kuppet» 1. maitoget

Fikk støtte fra både Stoltenberg og Halvorsen.

GLAD FOR STØTTEN:  Sivathas Sivabalasingam var glad for støtten fra Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen. - Vi trenger en våpenhvile for å få slutt på denne blodige konflikten, sier han. Foto: Arnhild Aass Kristiansen
GLAD FOR STØTTEN: Sivathas Sivabalasingam var glad for støtten fra Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen. - Vi trenger en våpenhvile for å få slutt på denne blodige konflikten, sier han. Foto: Arnhild Aass KristiansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En stor gruppe norsktamiler var godt synlig på 1. maifeiringen på Youngstorget og i det påfølgende 1. maitoget.

Norsktamiler Dagbladet har snakket med anslår at de er rundt 1000 framøtte.  De har nærmest kuppet toget, sier andre frammøtte spøkefullt.

- Det er mange fra Sri Lanka som pleier å gå i 1. mai-tog. Jeg har gått i toget i 20 år. Men i år så er det ekstra mange fordi det skjer så mye i området. De siste tre månedene er over 7000 sivile drept og 10 000 skadde. Den siste måneden  har heller ikke hjelpeorganisasjoner fått komme inn, forteller en av de frammøtte, Sivathas Sivabalasingam, til Dagbladet.no.

Fikk støtte
Både Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg uttrykte sin sympati med tamilene i sine taler i dag.

- Titusenvis av tamiler har i lang tid vært presset sammen på en liten landstripe mellom de krigende partene. Mange vil dø før de får hjelp. Vi vil kreve full stans i krigføringen. Vi vil også kreve at humanitære organisasjoner og FN får slipper til med hjelp, sa Kristian Halvorsen.

 PÅ YOUNGSTORGET:  Finansminister Kristin Halvorsen taler under 1.mai-arrangementet på Youngstoget i Oslo fredag, mens statsminister Jens Stoltenberg venter på tur. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
PÅ YOUNGSTORGET: Finansminister Kristin Halvorsen taler under 1.mai-arrangementet på Youngstoget i Oslo fredag, mens statsminister Jens Stoltenberg venter på tur. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Mange av tamilene i Norge rammes direkte av konflikten ved at de har slektninger, venner, kjente og kjære i krigsområdene. Jeg forstår deres fortvilelse. Våre tanker på denne solidaritetsdagen går særlig til dere. Vi vil kreve at sivile ikke brukes som skjold, og at hjelp slipper inn, og vi vil også øke støtten til ofrene, gjentok statsministeren i sin tale.

Støtten varmet norsktamilene som har gjennomført en rekke demonstrasjoner for å rette søkelyset på hjemlandet den siste tiden.

- Det er bra at de tar initiativ og uttaler seg. Det kommer litt seint, men ikke alt for seint,  sier Sivabalasingam.

Stort ansvar
Sivabalasingam mener det hviler et stort ansvar på Norge om å engasjere seg i konflikten.

VIL HA VÅPENHVILE:  Foto: Arnhild Aass Kristiansen
VIL HA VÅPENHVILE: Foto: Arnhild Aass Kristiansen Vis mer

- Utenriksministere fra både Storbritannia og Frankrike har vært i Sri Lanka for å snakke med regjeringen, men uten at det har ført til noe. Likevel er det noe spesielt med Norge. Vi har hatt en stor rolle i fredsmeglingen. Selv om Norge har fått mye kritikk, så skjønner de situasjonen i Sri Lanka bedre enn andre land fordi de har vært der lenge. Det hviler derfor et stort ansvar på Norge. Vi trenger en våpenhvile for å stoppe denne blodige krigen, sier Sivathas Sivabalasingam, som er en av ildsjelene bak Tamilsk ressurs og veilendingssenter.

Flere av tamilene uttrykte glede over støtten fra stat- og finansministeren.

- Tamilene som rammes trenger støtte fra hele verden, sier Johan Raj. Han har likevel ikke mye tro på at 1. maitalene vil føre til endring i hjemlandet.

- Jeg har liten tro på at det vil gi noen virkning. Selv om de sier det så kommer nok ikke regjeringen i Sri Lanka til å lytte, sier Johan Raj, til Dagbladet.no.

MANGE FRAMMØTTE:  En stor gruppe norsktamiler deltok i årets 1. mai. Foto: Arnhild Aass Kristiansen
MANGE FRAMMØTTE: En stor gruppe norsktamiler deltok i årets 1. mai. Foto: Arnhild Aass Kristiansen Vis mer