- Tamilenes øverste leder skutt og drept

Forsøkte å gjemme seg i ambulanse, hevder hæren.

OMRINGET: Tamilenes leder Velupillai Prabhakaran skal være skutt ifølge det srilankiske forsvaret. Dette bildet er hentet fra hans familiealbum. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
OMRINGET: Tamilenes leder Velupillai Prabhakaran skal være skutt ifølge det srilankiske forsvaret. Dette bildet er hentet fra hans familiealbum. Foto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet) I morgentimene i dag melder srilankiske forsvarskilder at lederen den tamilske LTTE-geriljaen er drept.

54 år gamle Velupillai Prabhakaran ble skutt og drept idet han forsøkte å flykte fra regjeringssoldater som hadde omringet ham, sier en høytstående tjenestemann i det srilankiske forsvaret til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge tjenestemannen, som ikke vil oppgi navnet sitt, forsøkte Prabhakaran og to nære medarbeidere å flykte fra regjeringssoldatene ved å gjemme seg i en ambulanse. Men ambulansen ble omringet og de tre ble skutt og drept.

- Han ble drept sammen med to andre inne i bilen. Det vil komme en offisiell kunngjøring senere, sier tjenestemannen. 

Psykopat eller frihetskjemper?
Prabhakaran er øverste leder for den tamilske opprørsbevegelsen, og ryktene har florert om hans skjebne.


Myndighetene på Sri Lanka kaller ham en psykopat som er ansvarlig for at tusenvis av sivile, uskyldige er drept.
Hans tilhengere mener han er en frihetsforkjemper som kjemper for å beskytte den tamilske minoritetsbefolkningen fra overgrep og diskriminering.

Det de fleste imidlertid er enige om er at han inntil nylig har vært en av verdens mest suksessrike geriljaledere, som har bygget Tamiltigrenes marine og luftstyrke og har etablert en ministat som på et tidspunkt dekket en tredjedel av Sri Lanka, skriver britiske The Times i en oppsummering av hans liv.

Tidligere har Prabhakaran bedt livvaktene dynke ham i bensin og brenne ham i live, dersom han sto i fare for å bli tatt, forteller den indiske journalisten M.S. Narayan Swamy, som har møtt opprørslederen og har skrevet en biografi om ham.

Gir seg
I går ble det klart at Tamiltigrene legger ned våpnene. Det kan bety slutten på Sri Lankas 30 år lange borgerkrig.

— Denne kampen har nådd sin bitre slutt, sa en talsmann for Selvarasa Pathmanathan til den LTTE-vennlige nyhetstjenestenTamilNet.

Noen timer etter at kunngjøringen ble publisert, rykket den srilankiske hæren inn for å ta tilbake «hver tomme» av det siste LTTE-kontrollerte området.

I Sri Lankas hovedstad Colombo feiret innbyggerne med fyrverkerier, sang og flagg.

Både hovedstadens innbyggere og deres sivile landsmenn nord på øya har lidd store tap under den langvarige konflikten: Ifølge tall fra FN ble rundt 7.000 sivile drept og 16.700 skadd i kamphandlinger tiden fra 20. januar til 7. mai.

Skulle det vise seg at Prabhakaran er død, vil det ha avgjørende betydning for tamiltigrenes videre kamp.

- Prabhakaran er Tamiltigrene. Uten ham vil de falle fra hverandre, sier journalist og forfatter M.S. Narayan Swamy.

President Mahinda Rajapaksa har lovet å begynne samtaler om maktfordeling og politisk forsoning mellom Sri Lankas singalesere og den tamilske minoriteten. Men mange tamiler frykter at han ikke vil oppfylle løftene nå som regjeringen tilsynelatende har vunnet krigen.

MR.TAMILTIGER: Velupillai Prabhakaran beskrives som helt sentral for Tamiltigrenes kamp. Foto: AFP PHOTO/FILES/Sena VIDANAGAMA/SCANPIX
MR.TAMILTIGER: Velupillai Prabhakaran beskrives som helt sentral for Tamiltigrenes kamp. Foto: AFP PHOTO/FILES/Sena VIDANAGAMA/SCANPIX Vis mer