- Tamilske hjerter knust

Dette er som en begravelse for det tamilske folket, mener tamilsk pater.

KNUST: Srilankiske soldater i området der harde kamphandlinger har pågått. Foto: AFP PHOTO/Sri Lankan ministry of Defence/SCANPIX
KNUST: Srilankiske soldater i området der harde kamphandlinger har pågått. Foto: AFP PHOTO/Sri Lankan ministry of Defence/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Dette er som en begravelse for det tamilske folket, mener tamilsk pater. - I dag er alle tamilske hjerter knust.

Tamiler både i Norge og på Sri Lanka er i dyp sorg, ifølge Iruthayanathan Pethuruppillai, også kjent som pater Iru.

Han har allerede vært i kontakt med en rekke personer i hjemlandet etter at regjeringen erklærte seier over de tamilske opprørerne. Med bildene av den drepte LTTE-lederen, Velupillai Prabhakaran, føler mange at 26 års borgerkrig er over.

- Da jeg snakket med dem på telefonen, bare gråt de. Alt vi har bygd opp, er ødelagt, sier pateren til NTB. Han forteller at også tamiler i Norge sørger.

- Jeg kan se det på ansiktene deres, alt håp er ute, sier pateren, som har bodd i Norge siden 1987, og som nå arbeider i St. Magnus menighet på Lillestrøm.

Han har selv drevet hjelpearbeid for tamiler på Sri Lanka i en årrekke. Nå mener han at regjeringen er nødt til å komme med et tilbud om selvstyre for tamilene, slik at det blir slutt på diskrimineringen, både når det gjelder språk, utdanning og muligheten til å få arbeid.

- Jeg er ikke for væpnet kamp, men så lenge de ikke gir oss rettferdighet, må vi kjempe. Vi har forsøkt å bruke ikkevold, men lyktes ikke. Ikke misforstå meg, men vi hadde ikke noe valg. Vi måtte forsvare oss, sier pater Iru.

Han mener at en av de største hindringene for forsoning på Sri Lanka er de ytterliggående buddhistmunkene, som også er med i regjeringen.

- Vi ønsker å leve som mennesker. Det er min eneste tanke nå, sier pater Iru.


(©NTB)

DETTE ER OPPRØRSLEDEREN: Disse TV-bildene skal være av den drepte LTTE-lederen Velupillai Prabhakaran. Bildene vises både statlige og private fjernsynskanaler på Sri Lanka.  Foto: REUTERS/Sri Lankan Government/SCANPIX
DETTE ER OPPRØRSLEDEREN: Disse TV-bildene skal være av den drepte LTTE-lederen Velupillai Prabhakaran. Bildene vises både statlige og private fjernsynskanaler på Sri Lanka. Foto: REUTERS/Sri Lankan Government/SCANPIX Vis mer