- Tamiltigrene er beseiret

Kun en liten gruppe holder stand, ifølge Sri Lankas president.

- BESEIERT: Et bilde offentliggjort av den srilankiske hæren viser angivelig en regjeringssoldat på stranden i det som kalles ikkekampsonen. Hæren hevdet lørdag at den har avskåret den tamilske geriljaen LTTE fra kystområdene, og at geriljakrigerne er trengt i et område på 3,5 kvadratkilometer. Foto: REUTERS/SCANPIX
- BESEIERT: Et bilde offentliggjort av den srilankiske hæren viser angivelig en regjeringssoldat på stranden i det som kalles ikkekampsonen. Hæren hevdet lørdag at den har avskåret den tamilske geriljaen LTTE fra kystområdene, og at geriljakrigerne er trengt i et område på 3,5 kvadratkilometer. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Tamiltigrene (LTTE) er beseiret militært, erklærer presidenten på Sri Lanka. Bare en liten gruppe geriljasoldater holder stand, men forbereder seg på masseselvmord, ifølge forsvarskilder.


- Det er med ære jeg erklærer at min regjering med våre væpnede styrkers fulle hengivelse i en enestående humanitær operasjon har beseiret LTTE militært, sa president Mahinda Rajapakse i en tale til G11-toppmøtet i Jordan.


Rajapakse sier han nå vil vende hjem til et land som er «frigjort fullstendig fra LTTEs barbariske handlinger».

Regjeringsstyrkene på Sri Lanka hevdet tidligere lørdag at de har tatt kontroll over den siste resten av kyststripe som den tamilske LTTE-geriljaen har kontrollert nordøst på Sri Lanka.


Hardbarkede

Det ble fortsatt meldt om sporadiske kamper langs kysten, men militæret på Sri Lanka hevder det kun er en håndfull hardbarkede geriljasoldater som fortsatt yter motstand mot regjeringsstyrkene.


To militære avdelinger har de siste dagene rykket fram langs kysten fra hver sin side, og lørdag møttes de, opplyser en framtredende militærkilde i Colombo. LTTE-opprørerne er dermed avskåret fra kysten og kontrollerer et stadig mindre område nordøst i landet.


- Tamiltigrene har fortsatt noen få kvadratkilometer land, men kan ikke lenger bruke stranda, opplyser kilden, som sier at det nå bare er et tidsspørsmål før LTTE er knust.


Tamiltigrenes sjef Velupillai Prabhakaran leder de siste restene av sine geriljastyrker nordøst på Sri Lanka, ifølge marinens talsmann Maresh Karunaratne.


Tamiltigrene, som er trengt sammen i et område på 3,5 kvadratkilometer, forbereder seg nå på å begå masseselvmord, het det i en kunngjøring fra forsvarsdepartementet i Colombo.


- Den eneste utveien er at de overgir seg, ellers blir de knust, erklærte forsvarsdepartementet.

Store sivile lidelser

Vestlige land uttrykker samtidig sterk bekymring for sivilbefolkningen i krigssonen, som Røde Kors har omtalt som en «utenkelig humanitær katastrofe».


- Sri Lanka må forstå at dets handlinger vil få konsekvenser, sa den britiske statsminister Gordon Brown lørdag.

Han ba om at hjelpeorganisasjoner må få slippe til for å bistå sivilbefolkningen, som har betalt en høy pris for regjeringshærens offensiv og LTTEs motstand.


Vijay Nambiar, utsending for FNs generalsekretær Ban Ki-moon, var lørdag på vei til øya for å gjøre et siste forsøk på å få forhandlet fram en slutt på krigen.


Verken diplomater eller uavhengige journalister har fått tilgang til krigsområdene, og de fleste hjelpearbeidere har også blitt holdt utenfor.


Ifølge tall fra FN ble rundt 7.000 sivile drept og 16.700 skadd i kamphandlinger på Sri Lanka i tiden fra 20. januar til 7. mai. Mer enn 200.000 har greid å flykte fra kampsonen, og oppholder seg nå i flyktningleirer.


Vil fortsette kampen

Selv om hæren skulle kunne erklære en militær seier over LTTE, vil det likevel ikke løse den etniske konflikten på øya. Gjenværende geriljamedlemmer har lovet å fortsette å gjennomføre angrep.


LTTE har kjempet for en egen tamilsk stat i de nordlige og østlige delene av det som nå er Sri Lanka. Mer enn 70.000 mennesker er drept i konflikten som har rast på øya utenfor Indias sørspiss siden 1983.


(NTB)


- FRIGJORT:  I en tale til G11-toppmøtet i Jordan erklærte president Mahinda Rajapakse at hæren nå har beseiret LTTE.  Arkivfoto: AFP PHOTO/KHALIL MAZRAAWI/Scanpix
- FRIGJORT: I en tale til G11-toppmøtet i Jordan erklærte president Mahinda Rajapakse at hæren nå har beseiret LTTE. Arkivfoto: AFP PHOTO/KHALIL MAZRAAWI/Scanpix Vis mer