Tamiltigrene kritiserer Norge - skryter av Solheim

Den tamilske LTTE-geriljaen på Sri Lanka anklaget søndag både landets myndigheter og Norge for avtalebrudd. Tigrene misliker sterkt at spesialutsending Erik Solheims rolle i fredsprosessen er endret uten at de er konsultert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse søndag uttrykker LTTE-geriljaen misnøye med det ensidige initiativet fra Sri Lankas regjering som gjør at Solheim får en mindre sentral rolle i fredsprosessen. Han skal fortsette som tilrettelegger, men i tillegg skal utenriksminister Thorbjørn Jagland engasjere seg på et «høyere nivå», ifølge myndighetene.

- Som tilrettelegger har Norge plikt til å rådføre seg med begge parter før de tar viktige avgjørelser om graden av engasjement. Ved å gjøre en ensidig avtale med myndighetene i Sri Lanka og ved å overse den andre parten i konflikten har Norge brutt nøytralitetsprinsippet, het det i uttalelsen fra LTTE.

Den kommer etter at utenriksminister Thorbjørn Jagland hadde samtaler med Sri Lankas president torsdag. Solheim deltok ikke på møtet, og Sri Lankas statsminister har tidligere antydet at Solheim burde trekke seg.

Tigrene mener at Solheim har unngått kontroverser og kritikk fra begge parter fordi han har greid å forholde seg helt nøytral.

- I våre øyne har Solheim gjort utrettelige forsøk de to siste årene til tross for at han har støtt på uoverkommelige vanskeligheter i sine forsøk på å bringe fremgang i fredsprosessen, sier tigrene.

Solheim selv sier på en webside at «alt er overdrevet i mediene». Han mener han ikke er satt på sidelinjen og at han vil fortsette som før, samtidig som Jagland og hans statssekretær engasjerer seg på et høyere nivå.

(NTB)