Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tamir (12) ble skutt og drept av politiet da han viftet med en lekepistol. Nå får familien millionutbetaling

Cleveland betaler 49 millioner kroner til guttens familie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november i 2014 ble 12 år gamle Tamir E. Rice skutt og drept av politiet ved en park i Cleveland i USA. Nå har myndighetene i byen inngått et forlik med familien, som får utbetalt 49 millioner kroner.

Forliket innebærer at Cleveland ikke vedgår at det er begått noen feil, ifølge opplysninger offentliggjort av en domstol i Ohio, melder NTB.

Avtalen, som må bli godkjent av en domstol for å tre i kraft, verner byen fra et potensielt borgerrettighetssøksmål som ville ha ført til nye granskninger av byens politistyrke.

- I en situasjon som denne, finnes det ikke noe som kan kalles avslutning eller rettferdighet. Ingenting vil bringe Tamir tilbake, skriver Rice-familiens advokater i en pressemelding. 

Viftet med lekepistol Det var lørdag 22. november i 2014 12-åringen ble skutt, da han ifølge vitner viftet med et våpen - som siden skulle vise seg å være en lekepistol. 

Politiet skal ha bedt gutten om å legge fra seg våpenet og rekke hendene i været. Ifølge politiets forklaring skal Rice ikke ha etterkommet pålegget om å rekke hendene i været, men istedenfor strukket hendene ned mot beltestedet og den falske pistolen.

Den ene politimannen avfyrte to dødelige skudd da Rice trakk luftpistolen ut av beltet. 

En person som ringte nødnummeret for å varsle om 12-åringen, opplyste at han trodde at pistolen var falsk, men dette skal ikke ha blitt videreformidlet til politifolkene.

Slapp tiltale Politibetjentene som skjøt 12-åringen ble ikke tiltalt for hendelsen. To eksterne rapporter kom fram til at skytingen var «rimelig bruk av makt».

LUFTPISTOL: Tamir E. Rice ble skutt i november i 2014 da han viftet med det som siden viste seg å være et luftvåpen som skyter plastkuler. Foto: Mark Duncan/AP/NTB Scanpix
LUFTPISTOL: Tamir E. Rice ble skutt i november i 2014 da han viftet med det som siden viste seg å være et luftvåpen som skyter plastkuler. Foto: Mark Duncan/AP/NTB Scanpix Vis mer

En storjury som undersøkte saken, konkluderte i desember i fjor med at de ikke ville ta ut tiltale mot politibetjentene. Ifølge påtaleansvarlig Timothy McGinty var det en «perfekt storm av menneskelige feil» som førte til Rices dødsfall.

Storjuryen hadde blant annet fått se en video av skyteepisoden, som de mente støttet politiets forklaring i saken. McGinty mente at videoen viste «udiskutabelt» at 12 år gamle Rice strakk hendene ned mot beltestedet for å fjerne pistolen.

Mens politibetjentene sier at de trodde Rice skulle trekke mot dem, konkluderte storjuryen med at det var nesten helt sikkert at gutten skulle gi fra seg pistolen til politiet for å vise at den var falsk. Men det kunne politiet på ingen måte vite, konkluderte storjuryen.

«Antakelig falsk» Personen som ringte inn til nødnummeret fortalte at pistolen Rice viftet med «antakelig var falsk». Dette skal ikke ha blitt videreformidlet til politifolkene, som trodde de var på et «skarpt» oppdrag.

Pistolen var en relativt ufarlig pellets-pistol, men den var uten den orange plomberingen som viser at det ikke er et ekte våpen.  

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart