«Tampa»-flyktninger nektes asyl

Bare 25 av «Tampa»-flyktningene har fått asyl i Australia. Mer enn 200 har fått avslag. Australia vil i stedet betale flyktningene for å reise hjem igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs høykommissær for flyktninger opplyser at bare 25 av afghanerne fra «Tampa» har fått innvilget flyktningstatus. Australia internerte flyktningene på stillehavsøya Nauru.

219 har fått avvist sine søknader. Noen søknader er fremdeles under behandling.

Samtidig advarer FN mot å sende asylsøkerne tilbake til Afghanistan med makt på grunn av den usikre situasjonen i landet. Asylsøkerne kan anke avgjørelsen, noe som kan ta flere måneder.

Kontanter

Australias innvandringsminister, Philip Ruddock, erkjenner at Afghanistan kan være et farlig sted å bo. Likevel håper han at asylsøkerne vil la seg friste av et tilbud om kontantutbetalinger mot å reise hjem.

Tilbudet er på snaue 8.000 kroner per person med et tak per familie på knapt 40.000 kroner.

- Det er et veldig sjenerøst tilbud tatt i betraktning at det er rundt ti ganger det en person kan forvente å tjene i Afghanistan på ett år, hevdet Ruddock. I tillegg fremhever Ruddock at Australia vil betale reisen hjem og ikke kreve betalt for oppholdet på Nauru.

Ubetalt gjeld

Australske myndigheter kan ikke si noe om når flyktningene vil forlate Nauru. Det gleder ikke øyas president Rene Harris:

Han har kalt den australske regjeringen såkalte «Stillehavsløsning», som går ut på å avvise alle båtflyktninger, et «Stillehavsmareritt.»

Dessuten hevder han at den lille øynasjonen ikke har mottatt de 15 millioner dollar, eller 118 millioner kroner, som den ble lovet i hjelp mot å huse rundt tusen flyktninger fra «Tampa» og diverse indonesiske skip.

Det norske skipet «Tampa» og kaptein Arne Rinnan kom i sentrum av det internasjonale nyhetsbildet da de reddet 433 asylsøkere i havsnød. Rinnan ville sette flyktningene i land på australske Christmas Island, noe Australia nektet. Flyktningene ble i stedet fraktet til Nauru. New Zealand tok imot 131 av flyktningene. Alle så nær som én av disse har fått slå seg ned i landet.

(NTB)

DRAMA:</B> Hele verden fulgte dramaet ombord på «Tampa»