«Tampa»-flyktninger sultestreiker

Tidligere «Tampa»-flyktninger sultestreiker i protest mot vanskelige forhold på ørkenøya Nauru. I tre uker har de nektet å ta til seg mat eller vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På det meste har 45 flyktninger sultestreiket, og 35 sultestreiker fremdeles. Flere av disse har sydd igjen munnene sine. Åtte er innlagt på sykehus og blir behandlet for dehydrering, men ingen av dem skal være alvorlig skadet, ifølge den newzealandske avisa The Dominion Post.

93 barn

Ali Mahad Razai, som er internert på øya, men som ikke sultestreiker, er utnevnt til talsmann. - Hvis verden ikke visste at vi var i live tidligere, kan de i det minste vite at det skjer tragiske hendelser på Nauru etter at asylsøkere er døde, sier Razai til The Dominion Post.

Avisa, den største i New Zealands hovedstad Wellington, har lenge rapportert om vanskelige forhold på Nauru. 284 flyktninger, 93 av dem barn, er internert i en leir med mangel på mat, mangel på vann og dårlige hygieniske forhold. Flyktningene plages av rotter. Mange har konstant diaré. Nauru ligger nær ekvator, og temperaturen stiger ofte over 40 grader.

«Fengsel»

Tidligere «Tampa»-flyktninger som har fått oppholdstillatelse i New Zealand, bekrefter historiene om leiren. Afghanske Ahman Shah fikk asyl etter 13 måneder på Nauru, og han kaller det fengsel og et forferdelig liv.

Australia har betalt 30 millioner australske dollar (150 millioner kroner) for at Nauru skal drive leiren, og australske myndigheter hevder at flyktningene blir godt behandlet. Innvandringsminister Amanda Vanstone sier til Dominion Post at de medisinske fasilitetene på øya er mer enn gode nok til å ta seg av de sultestreikende. FN advarte før jul om at Nauru er på konkursens rand, og oppfordrer Australia til å finne en løsning.

Bare trist

Pensjonert sjøkaptein Arne Rinnan som plukket opp flyktningene, håper FN kan hjelpe flyktningene ut av elendigheten.

- Jeg har tenkt mye på de 438 vi plukket opp. Det er så synd at vi kan gjøre så lite for å hjelpe. Kanskje løser det seg hvis FN gir dem status som kvoteflyktninger, sier Rinnan.

SULTESTREIKER: Mohammed Latif og Sayed Naimatullah er to av de 35 flyktningene som sultestreiker på øya Nauru. Bildene er tatt av andre asylsøkere, etter at en newzealandske journalist smuglet inn et kamera.
TATT IMOT AV «TAMPA»: Det norske frakteskipet «Tampa» plukket opp 438 flyktninger da båten de var i holdt på å forlise i august 2001. Australia nektet å ta imot flyktningene, og nesten 300 av dem ble sendt til øya Nauru nær ekvator.