«Tampa»-krisen fra dag til dag

Sju dager etter at det norske lasteskipet «Tampa» plukket opp 438 skipbrudne utenfor Christmas Island, er situasjonen for flyktningene ikke løst. Her følger en kronologisk oversikt over krisen:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vil dumpe flyktningene på øde øy

*Søndag 26. august: «Tampa» svarer på nødanrop fra et synkende indonesisk fartøy. Det norske lasteskipet plukker opp flyktningene og besetningen. Det samlede antall oppgis av rederiet Wilhelmsen til 438.

*Mandag 27. august: «Tampa» ligger i internasjonalt farvann rundt 12 nautiske mil utenfor den lille australske øya Christmas Island. Australias statsminister John Howard sier at «Tampa» ikke vil få gå til land, og at saken er Indonesias ansvar.

*Tirsdag 28. august: Enkelte av asylsøkerne går til sultestreik, i protest mot den australske holdningen. Wilhelmsen-rederiet sier det er utelukket for skipet å stikke til sjøs med flere hundre flyktninger på dekket.

*Onsdag 29. august: «Tampa» sender ut nødsignal, og går inn i au stralsk territorialfarvann. Australske kommandosoldater går om bord og krever at skipet fjerner seg. Kaptein Arne Rinnan nekter.

*Torsdag 30. august: Australia vil fortsatt ikke bøye seg for internasjonalt press og ta imot flyktningene. Statsminister John Howard drøfter saken med FNs generalsekretær Kofi Annan. Norges Australia-ambassadør Ove Thorsheim reiser til Christmas Island.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer