«Tampa»-smuglerne dømt

De to mennene som lastet fiskebåten med 433 afghanere i fjor, er dømt til syv og fire års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommer Allan Fenbury hadde det ikke lett da han avsa dommen mot de to indonesiske fiskerne som leide ut båten sin til menneskesmuglere.

- Det er veldig vanskelig å si nei når man er fattig og blir tilbudt mye penger, men desverre er det min plikt å straffe dere for å ha brutt australsk lov, sa han til de to dømte ifølge nyhetsbyrået AP.

- Det er trist, men jeg må sende dere begge i fengsel, avsluttet han, og ga Bastian Disun syv år, og Norbames Nurdin fire år i fengsel.

To andre medhjelpere ble frikjent for menneskesmugling, og skal deporteres fra Australia. De to sa i retten at de bare var blitt leid inn for en dags seiling, og var totalt uvitende om at de skulle frakte afghanerne til Australia.

Smugler-ringen skal ifølge en av forsvarerne ha tjent 2,2 millioner dollar på å frakte de 433 afghanerne til Australia, men seilturen gikk helt galt og skipet var på vei til å synke i det Indiske hav da norske «Tampa» plukket dem opp.

Etter at den australske regjeringen nektet kaptein Rinnan å sette flyktningene i land på Christmas Island, skapte historien nyhetsoverskrifter verden rundt. Til slutt hentet Australia flyktningene i et militært fartøy og fraktet dem til øystaten Nauru.

De fleste flyktningene har fått avslag på sine asylsøknader på Nauru, men noen få har kommet seg til New Zealand og oppnådd flyktningestatus der.