Tandberg, Tomra og Telenor dominerte

Investorer på kjøpern vektet seg opp i Tandberg, Tomra og Telenor, mens skuffende tall sendte InFocus i minus på Oslo Børs i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tandberg og InFocus gikk hver sin vei etter resultatframleggelser i dag. Sammen med Telenor og Tomra satte de sitt preg på en meget hektisk dag på Oslo Børs. Ved stengning var det omsatt aksjer på hovedlisten for hele 3,39 milliarder kroner. Hele fem aksjer ble omsatt for mer enn 200 millioner kroner.

OBX-indeksen, som omfatter de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs, steg 1,3 prosent til 783,75 poeng i dag.

Det ble en jubeldag for Telenor på Oslo Børs. For tredje dag på rad steg aksjen på stort volum, sannsynligvis som følge av at utenlandske investorer har oppdaget at Telenor er lavt priset sammenlignet med andre europeiske telekomselskaper. For andre dag er kursen over emisjonsnivået. Handelsbanken og Alfred Berg var de klart mest aktive kjøperne i aksjen i dag, en god indikasjon på at det er utenlandske kjøpsordre i systemet.

Samlet ble det omsatt aksjer for 594 millioner kroner i Telenor i dag, og aksjen sluttet opp 4 prosent til 44,20 kroner.

På resultatfronten måtte både Tandberg og InFocus til pers. Spenningen var størst forut for Tandberg-tallene, etter at InFocus, en annen norsk utstyrsprodusent, rett før jul varslet om svake tall i fjerde kvartal. Tandberg slo til med tall som var langt bedre en ventet for kvartalet, og ble belønnet med en kursoppgang på 9,6 prosent til 103 kroner. Det var stor aktivitet i aksjen med en omsetning på hele 269 millioner kroner.

Tandberg-ledelsen virket også optimistisk med hensyn til fremtidsutsiktene.

InFocus-tallene ble bedre enn det selskapet varslet før jul, men på linje med de norske analytikernes forventninger. Selskapet ga i dag en del indikasjoner for veksten i 2001 og resultatene fremover. Det som ble lagt frem skuffet tydeligvis markedet, og aksjen slet etter hvert tungt fem mot stengetid. En klarere indikasjon på hvordan tallene blir mottatt, får vi etter at analytikerpresentasjonen er over og de amerikanske investorene har fått fordøyd materialet. Kursen sluttet ned 2,1 prosent til 188 kroner. Det ble omsatt InFocus-aksjer for 453 millioner kroner i dag.

Også Merkantildata hadde en god dag og la på seg 3,9 prosent til 45,50 kroner. Ser man på kursutviklingen til konkurrentene Tieto Enator og WM-data i Sverige burde det også være mer å gå på. Men likevel er det kanskje grunn til å være litt forsiktig. Svenske eksperter mener at flere av de store IT-selskapene prises på urealistisk høye vekstforventninger, og at kursene derfor skal ned fra dagens nivåer. Merkantildata-aksjer verdt 138 millioner kroner skiftet hender i dag.

Som vanlig når det er blest om en del IT-aksjer, handler traderne for harde livet i Opticom, som sluttet opp 4,5 prosent til 899 kroner.

Tomra var den store børstaperen i går med et kursfall på drøye 16 prosent. I dag ble noe av det tapte terrenget vunnet tilbake. Aksjen steg 6 prosent til 141 kroner. Omsetningen var på hele 530 millioner kroner.

De varslede låneopptakene i RCL er blitt noe utvidet. Det er knyttet en del usikkerhet til effekten av dette. Særlig gjelder dette det konvertible lånet, og hvor stor utvanning dette vil gi. RCL falt 0,4 prosent i dag til 231 kroner. Omsetningen i aksjen endte på 234 millioner kroner.

Både DnB og Gjensidige NOR Sparebank (SNOG) steg også i dag. Bankaksjer har vært gjennom en turbulent tid etter at forventningene til rentekutt ble skjøvet ut i tid. Det er fortsatt en rekke uavklarte spørsmål i finansnæringen i tiden fremover. Blant annet gjelder det omdanning av sparebanker til aksjeselskaper, samt det statlige nedsalget i DnB. DnB steg 2,1 prosent til 43,10 kroner i dag. SNOG-en la på seg 3,3 prosent til 248 kroner.

I Stockholm tok en skuffende resultatrapport fra Nokia mye av oppmerksomheten, men selv om Nokia er ned nesten 7 prosent, holder OMX-indeksen seg i positivt terreng. I USA har utviklingen vært noe blandet i tidlig handel. Det var ventet en nedgang fra start, men foreløpig har både Nasdaq- og Dow Jones i hovedsak holdt seg på plussiden.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.