Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tande-Pengebinge

Mandag fyller Alf Tande-Petersen 50 år, og underholderen kan gå alderdommen trygt i møte. Han er god for minst ti millioner kroner - og produktiv som aldri før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går overtok han millionbutikken «Ditt livs sjanse» på NRK 1, der deltakerne får slettet gjeld opp til en million kroner.

Men Tande-P trenger langt fra delta selv. Han trenger ikke en gang jobben. Fjorårets ligningstall viser at Tande-P har en formue på 1,65 millioner kroner - men det er bare en brøkdel av hans reelle verdier.

- Jeg har en fast avtale med NRK, så jeg tjener ikke noe ekstra på dette, sier Tande-P, som har en treårskontrakt med NRK.

God butikk

Tande-P var en av landets første tv-kjendiser som stiftet sitt eget firma i 1984, Tande-P AS. Han står selv som eneeier.

- Jeg ble rådet til det allerede da av en økonom. I dag er det andre som tar seg av økonomien, det eneste jeg gjør er å sende inn regninger og oppgaver, sier Tande-P.

I fjorårets ligning er Tande-P oppført med en inntekt på 814 200 kroner. Av disse er 420 000 lønn fra eget firma, 400 000 er skattefritt utbytte.

Tande-P AS hadde en omsetning i fjor på 2,26 millioner, men firmaets reelle verdier beløper seg sannsynligvis til det mangedobbelte. Hjemme på Vormsund eier Tande-P. et 300 år gammelt småbruk, som han tok over etter onkelen i 1987. Tomta er på 75 mål. Ettersom eiendommen fungerer som både bolig og kontor, kan store deler av utgiftene føres på firmaet.

Tande-P AS eier også en leilighet i Oslo, som i 1998 ble taksert til 2,8 millioner kroner. I dag vil verdien være mellom 3 og 4 millioner.

Tande-P holder et aktivitetsnivå høyere enn de fleste. Han har gitt ut nærmere 30 bøker, reklamert for alt fra tobakk til yoghurt, underholdt næringslivspamper på julebord og kjøttkjøpere på danskebåten. De feiteste jobbene for næringslivet kan koste så mye som 100 000 kroner.

- På en rekke felt er jeg svært lettbedt. Jeg gjør det jeg synes er gøy. Samtidig gjør jeg masse ting jeg ikke har noe igjen for økonomisk, der bør jeg kanskje bli flinkere til å si nei takk. Men jeg sier nei til ting som ikke føles riktig, i større grad er det reklame.

Penger viktig

- Hvor viktig er pengene?

- Når du driver for deg selv er penger viktig. Jeg får ikke betalt for å være syk eller for ikke å gjøre noe, og familien er avhengig av at jeg får betalt.

Jeg vet ikke hva jeg har i banken, men jeg vet at jeg har nok til å betale regningene mine. I tillegg har jeg barn som trenger penger til utdanning ti og 15 år fram i tid. Men den dagen det første jeg gjør om morgenen er å sjekke børsen, da bør det ringe en bjelle. Jeg er jo en idiot som har pengene i banken, ifølge Trygve Hegnar, sier Tande-P.

- Er du ikke redd for å bli oppbrukt?

- Etter å ha holdt på med dette i 25 år er det klart jeg har tenkt tanken. Det er viktig å porsjonere seg ut riktig. Men jeg har en følelse av at det er blitt in å tro at man ikke må bruke seg opp, det tror jeg er feil. Den dagen det skjer da merker du det. Så lenge etterspørselen bare øker holder jeg på så lenge helsa holder, sier Tande-P.

50-årsdagen feirer han i sin egen kafè hjemme i Vormsund, som han kjøpte i fjor.

- Det blir feiring tre dager til ende. Lørdag blir det haraball, søndag blir det en mindre fest og mandag blir det en enda mindre.

Kafèprosjekt

Kafeen drives i dag av Vormsund Golf Hotell der Tande-P er medeier. Det er han også i selskapet Vormsund Hotell Invest AS. Men hotelldriften har han ikke tjent penger på ennå.

Vormsund Golf Hotell AS hadde i fjor et underskudd på 329 677 kroner, mens Vormsund Hotell Invest AS hadde et overskudd på fattige 12 057 kroner.

- Det er en artig måte å tape penger på, og kan anbefales snarere enn gambling, ler Tande-P.

Likevel har han nylig investert i et nytt caféprosjekt på Lillestrøm, i samarbeid med NSB Eiendom.

RIK 50-ÅRING: Tande P er en av Norges rikeste tv-underholdere.