Tango for én

Mye er galt i forholdet mellom EU og Russland. Bortsett fra at de stort sett har felles interesser, skriver Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin kjører sitt eget løp i sin omgang med verden. Han danser tango for én, slik han igjen demonstrerte på toppmøtet mellom EU og Russland i Mafra i Portugal på torsdag og fredag. Toppmøtet skulle handlet om forholdet til EU. Men siden Putin er en mann som gjør som han vil – og siden det likevel ikke var noen framgang å snakke om i forhold til EU – så benyttet Putin igjen muligheten til å lange ut mot USA.

– VI VIL IKKE finne oss i noen belæringer, sa en av Putins rådgivere i forkant av møtet, og mente kritikk av menneskerettigheter og demokratiutvikling i Russland. Og, nei, det var ingen belæring – ikke av andre enn Putin. Og la oss unne oss belæringene i sin helhet. Om de amerikanske sanksjonene mot Iran, som ble introdusert på torsdag, sa Putin: «Hvorfor forverre situasjonen ved å presse seg inn i et hjørne ved å true med sanksjoner eller militær aksjon. (Hvorfor) løpe rundt som en villmann med et barberblad, og veive rundt med det. Det er ikke den beste måten å løse situasjonen på». Så om det planlagte våpenskjoldet over Europa, med baser i Tsjekkia og Polen, der han dro paralleller til Cuba-krisa i 1962, da verden var på randen av atomkrig: «Sovjetunionen drev med liknende aktivitet da det utplasserte raketter på Cuba, og utløste den karibiske krise. For oss er situasjonen teknisk sett veldig lik. Vi har trukket tilbake resten av våre baser fra Vietnam, fra Cuba, og har stengt alt der. Men ved vår grense blir slike trusler mot vårt land igjen skapt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer