Tango for tre

Ap, SV og Sp utfordrer Stortingets grunnholdning til kulturpolitikk når de dropper festtalen og går rett på lommeboka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AV OG TIL

er én millimeter nok, sang Anne Grete Preus. Men nå er kunstnerne og kulturlivet lei av millimeter. Og av promiller - de vil ha en hel prosent av statsbudsjettet. Når Stortinget i morgen skal behandle regjeringens kulturmelding, har allerede Ap, SV og Senterpartiet gått inn for prosenten. De ønsker en økning på 1,3 milliarder kulturkroner.

AT TRE PARTIER

går sammen om et utspill på et felt som vanligvis er preget av konsensus, varsler at Fremskrittspartiet nå tas på alvor, også på kulturfeltet. Dramatiske forslag til kutt og omfordelinger har gjort kulturen utsatt, selv i festtalene. Utspillet kan også tolkes som et enkelt utgangspunkt for regjeringssamarbeid: Det er jo så lite å krangle om. Eller det kan være et utslag av at deltakerne i en sangkonkurranse på TV2 for tida får flere stemmer enn Senterpartiet.

Kulturkomiteens leder, Olemic Thommessen fra Høyre, har allerede kalt utspillet populistisk. Ingen av partiene foreslo å bruke mer penger på kultur den gangen de selv hadde hånda på pengesekken. Ap's Trond Giske beskyldes for å drive solo og være utspillspolitiker. Men det er jo nettopp slikt den søvnige kulturpolitikken trenger: noen som går i strupen på regjeringen, som ikke godtar at finansministeren er den reelle kulturministeren og som er utålmodig, hissig og ikke gidder å vente på tur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer