Tania anmeldte sin egen sønn - nå er han dømt til to år og åtte måneders fengsel

Debatten om moras angiveri raser i Storbritania.

<strong>KJØRTE TIL POLITIET:</strong> Edward Woollard (18) på vei til retten etter at moren Tania Garwood hadde fått ham til å tilstå å ha kastet et brannslukningsapparat mot polititjenestemenn under en av studentdemonstrasjonene i London i høst. Nå er han dømt til lang fengselsstraff. Foto: Scanpix
KJØRTE TIL POLITIET: Edward Woollard (18) på vei til retten etter at moren Tania Garwood hadde fått ham til å tilstå å ha kastet et brannslukningsapparat mot polititjenestemenn under en av studentdemonstrasjonene i London i høst. Nå er han dømt til lang fengselsstraff. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Spørsmålet britene er opptatt av om dagen er hva som skal til for at vi melder fra hvis ungene våre har gjort noe ulovlig?

Da Tania Garwood skjønte at det var hennes sønn som var etterlyst etter studentdemonstrasjonen i London, kjørte hun 18-årige Edward til politiet for å tilstå.

Moren brøt sammen i retten da straffen ble utmålt. Dommen på to år og åtte måneders fengsel for den unge studenten med plettfritt rulleblad har utløst en moralsk debatt i Storbritannia om konsekvensen av at foreldre angir sine egne barn.

Diskusjonen er lett å forholde seg til. Alle voksne med ansvar for unger har stått overfor problemstillingen, om enn i mindre alvorlighetsgrad.

- Ikke noe valg Den tankeløse opptredenen til Edward Woollard kunne tatt liv. Under de første studentopptøyene 10. november kastet han et brannslokningsapparat ned på gata fra taket på en kontorbygning. Bare flaks gjorde at ikke polititjenestemenn ble truffet. Seansen ble filmet fra helikopter av et team fra Sky News og sendt gjentatte ganger i nyhetssendingene.

Tania Garwood (37) mente hun ikke noe valg.

- Jeg har oppdratt barna mine til å ta ansvar for sine handlinger. Edward fortjener å bli straffet, sier moren.

Og fortsetter:
- Han har gjort en forferdelig ting, som han må betale for. Han er en kjærlig og omsorgsfull gutt som har mye å gi, men også mye å lære. Jeg håper han får sjansen til å fortsette utdanningen sin, og at dette ikke har ødelagt livet hans, sier Tania Garwood.

Dommen mot sønnen hennes har fått flere mødre til å fortelle hva som hendte da de anga sine barn.

Flere mødre forteller sin historie Carol Saldinack ringte politiet etter at hennes to voksne sønner, 27 og 24 år gamle, skrøt av å ha banket opp en familiefar utenfor et gatekjøkken. Under ei natt på byen hadde brødrene uprovosert slått 36-årige Marc Parkinson helseløs og forlatt ham blødende. Parkinson mistet synet på det ene øyet. Brødrene ble dømt til to års fengsel.

- Kanskje naivt, men jeg trodde de ville sone, lære ei lekse og komme ut igjen som klokere unge menn, i stand til å forstå hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde. Det har ikke skjedd. Sønnene mine har ikke snakket med meg siden de ble løslatt for et år siden, forteller Carol Saldinack.

Hennes telefon til politiet utløste hatkampanjer på nettet og ødela forholdet hennes til fire av sine seks barn.

- Jeg får ikke se barnebarna mine og overveldes stadig av frykten for at jeg har mislyktes som mor. Likevel: Hvis jeg står overfor samme dilemma igjen vil jeg reagere på samme måte, sier Saldinack.

En annen mor, Susan Gale, ringte politiet i fortvilelse over å oppdage at sønnen hadde etterlatt seg rester av et narkotisk pulver på kjøkkenbordet.

Hun trodde han skulle få en liten lærepenge som gjorde at sønnen kuttet ut stoff, men under ransakingen fant politiet ecstasy til en gateverdi på nærmere 100 000 kroner. Gutten ble dømt til 18 måneders fengsel.

- Han er 24 år nå og har fått livet på skinner igjen. Han har startet sin egen virksomhet med eiendomsutvikling, men sier at han aldri vil tilgi meg eller snakke med meg, forteller Susan Gale.

Folk stopper henne på gata og mener hun gjorde det riktige, men hun sier selv at det slett ikke alltid føles sånn.

Hva ville du gjort?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer