Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tanja (25) skal leve som katt

- Jeg forventet å få den «shit-stormen».

MENNESKE I KATTEKLÆR: I dette kattekostymet skal Tanja Silvestrini (25) flytte inn i ulike hjem for å leve livet som katt. Foto: Privat
MENNESKE I KATTEKLÆR: I dette kattekostymet skal Tanja Silvestrini (25) flytte inn i ulike hjem for å leve livet som katt. Foto: Privat Vis mer

Det nærmer seg sommer, og studieslutt for mange studenter. Noen har kanskje levert bacheloroppgava si, eller skriver på den nå.

For Tanja Silvestrini (25), er ikke bacheloroppgava helt som de du kanskje er vant med. Istedenfor å skrive en vanlig oppgave, har 25-åringen sydd seg et kattekostyme, og lagt ut en annonse på Finn, for å høre om noen vil adoptere henne.

Nå kan det være at du tenker at coronatida har vært litt hard for Tanja, men alt dette hører til et kunstprosjekt som skal vises fram seinere i år.

Bergensavisen var de første som skrev om Silvestrini.

PERFORMANCEART: Kunstrprosjektet skulle egentlig ha vært i gang nå, men måtte utsettes grunnet coronarestriksjonene. Foto: Privat/Victoria Løvheim
PERFORMANCEART: Kunstrprosjektet skulle egentlig ha vært i gang nå, men måtte utsettes grunnet coronarestriksjonene. Foto: Privat/Victoria Løvheim Vis mer

«Pus»

Prosjektet har fått navnet «Pus», og er bachelorprosjektet til Silvestrini. Hun har akkurat tatt en bachelor i kunst, ved Kunstakademiet i Bergen.

KATT FOR SIN HATT: Hun skal ha på seg kattekostymet, gjennom hele oppholdet hos de nye «eierne» sine. Foto: Privat
KATT FOR SIN HATT: Hun skal ha på seg kattekostymet, gjennom hele oppholdet hos de nye «eierne» sine. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har gjort et prosjekt på bjørn og et på rovdyr, og synes relasjonen mellom oss mennesker og dyra våre her i Norge er veldig spennende. Da bestemte jeg meg for å prøve å leve som en katt, for å se hvordan forholdet mellom eier og dyr faktisk er, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at hun synes katter er fascinerende, fordi de er mer selvstendige enn for eksempel hunder.

- Vi elsker kattene, på tross av at de gjør som de vil. Katten er et dyr man ikke kan kontrollere, og når jeg først skal være et dyr, er det greiere å være en katt som har litt egen vilje, enn en hund som får ordrer.

STAR WARS-KOSTYME: To forbipasserende ringer nødnummeret. Video: ViralHog Vis mer

Gårdskatt

For å kunne leve livet fullt ut som katt, har Tanja lagt ut en annonse på Finn, der hun forteller om prosjektet, og spør om det er noen som har lyst til å la henne bo hos dem i opp til ei uke.

Hun sier hun valgte å ta det via Finn, fordi hun ville komme i kontakt med folk hun normalt ikke hadde truffet innenfor kunstfeltet.

- Jeg forventet å få den «shit-stormen», men har fått mange positive tilbakemeldinger. Men jeg fikk faktisk over 20 seriøse henvendelser.

Silvestrini har plukket ut fem ulike familier og personer, som hun etter planen skal flytte inn til seinere i år.

- Jeg skal blant annet få prøve meg som gårdskatt, som katt i blokk og i en familie med barn.

ET KATTELIV: Via en Finn-annonse, har Silvestrini funnet personer som vil gi henne husrom. Foto: Privat
ET KATTELIV: Via en Finn-annonse, har Silvestrini funnet personer som vil gi henne husrom. Foto: Privat Vis mer

Skal mjaue

Planen er at familiene hun bor hos skal dokumentere prosjektet, på samme måte som de ville dokumentert livet med en ekte katt i hjemmet. Det kan være alt fra videoer og bilder på Snapchat, til innlegg på Instagram og Facebook.

Når hun er der skal hun leve fullstendig som en katt. Som vil si at hun ikke skal prate, men kommunisere som en katt ville kommunisert, med mjauing, maling og annet kroppsspråk.

Selv om Silvestrini har fått mange seriøse henvendelser i innboksen sin, er det også noen som synes ideen om en ung kvinne i kattekostyme er spennende, på en litt annen måte.

image: Tanja (25) skal leve som katt

Etter at Bergensavisen publiserte saken sin, har det kommet noen tråder på Reddit og Twitter om prosjektet hennes.

- Det har vært noen spesielle meldinger, men de tar jeg bare med godt humør. At jeg kler meg ut og gir fra meg en god del makt, kan fort tiltrekke seg folk med litt spesielle intensjoner.

image: Tanja (25) skal leve som katt

Hun har også vurdert om hun skal gå så langt som å spise kattemat.

- Akkurat nå er tanken å lage mat, som ser ut som kattemat, men jeg leker litt med tanken på å faktisk ta den helt ut. Jeg har ikke smakt kattemat enda, men det kan fort skje.

Gode tilbakemeldinger

Etter planen skulle hun egentlig ha vært i gang med prosjektet nå, men på grunn av coronarestriksjonene, har hun måtte sette det på pause. Nå satser hun på å kanskje kunne starte det opp igjen i sommer eller til høsten.

- Når jeg får en idé så vil jeg gjennomføre det. Sære, litt umulige prosjekter som dette, er sånne ting jeg kicker skikkelig på, sier Silvestrini og forteller at hun har fått mye støtte fra de fleste som har hørt om det.

- Mamma, pappa og kjæresten min var litt skeptiske i starten, men ellers har det nesten utelukkende vært positive tilbakemeldinger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!