Tank-arvingene

Tvillingene Cecilie og Kathrine Fredriksen (20) er arvinger til pappas enorme formue på 24 milliarder. Skipsrederen John Fredriksen fra Etterstad i Oslo er nå Norges suverent rikeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON / OSLO (Dagbladet): Det siste året har tvillingene i større grad fått innsikt i pappa John Fredriksens (60) forretninger. I sommer var de med da familien besøkte den store shippingmessa Posedonia i Hellas.

«Helt vanlige jenter»

De to ungjentene skal også ha vært med på andre møter knyttet til shipping. De to skal også være interessert i økonomiske studier ved prestisjetunge London School of Economics (LSE) - der blant annet kronprinsen har studert.

Selv om de har en far som er Norges suverent rikeste, står begge oppført med beskjedne inntekter i skattelikningen. I folkeregisteret er de i likhet med pappa John meldt utvandret til England. Der bor de i den mektige familievillaen i Chelsea, som alene skal være verdt 1 milliard kroner. Jentene trives også godt i ferieleiligheten i Marbella på Spanias solkyst. Hjemme i Norge eier tvillingene en appartmentleilighet på skistedet Geilo.

-  De er helt vanlige jenter, men har nok litt andre muligheter når det gjelder livsstil. De ønsker imidlertid ikke noen oppmerksomhet rundt seg selv, sier en venn av tvillingene.

I London er jentene en del av en vennegjeng som ofte er å se på eksklusive utesteder som Tramps i Mayfair. Om sommeren bruker de mye tid i Spania. Samtidig er de en del av det norske studiemiljøet i den britiske hovedstaden.

Arbeidergutten John Fredriksen har i løpet av tre gode år skjøvet alle utfordrere til side og troner nå øverst på lista over Norges rikeste. Ifølge Dagens Næringsliv skal Fredriksen være god for 24 milliarder kroner, og dersom dette verdianslaget er riktig, vil Fredriksen nå klatre til 140. plass på Forbes liste over verdens rikeste.

5,5 milliarder i cash

Hvor mye Fredriksen egentlig er god for, vet han bare selv. Men salg og utbytte fra rederiet den seinere tida gir en pekepinn:

Denne uka solgte Fredriksen aksjer for 2,35 milliarder kroner i tankrederiet Frontline. Sammen med sjenerøse utbytter på over fire milliarder kroner siden sommeren 2001, gjør det at Fredriksen i løpet av tre år har fått over 5,5 milliarder i kontanter. Og Fredriksen solgte på topp, til en kurs på 262 kroner, nesten det tidobbelte av hva aksjen var verdt i september 2002.

Fredriksen eier fortsatt 35 prosent av Frontline, gjennom sitt kypriotiske selskap Hemen Holding. I tillegg er han inne på eiersiden i flere bore- og oljeproduksjonsselskaper.

Frontline er kronen i Fredriksens imperium, men han har ikke gitt døtrene noen rolle i selskapet han er styreformann og administrerende direktør i. Her bekles alle nøkkelposisjoner av tungvektere med lang erfaring, slike som Fredriksens høyre hånd Tor Olav Trøim.

Rederiet er registrert på Bermuda, slik sikrer de at kontakten med skattemyndighetene forblir på et minimum. Familiens flyttemelding har irritert Oslo likningskontor, men de har ikke vunnet fram med sine krav overfor familien.

Fredriksens kone, Inger Astrup Fredriksen, er den eneste som i dag er registrert i Norge. Hun er utdannet tannlege, og bor på familiens eiendom på Bygdøy.

Kunst og velstand

Fredriksen-tvillingene har vokst opp med dyre middager og kunst på veggene. Ifølge venner har også de yngre fattet interesse for design og kunst. I den mektige marmorlobbyen i familiens hus i Old Church Street i London er det flere store kunstverk og skulpturer. Familien har gjennom åra eid kostbare kunstverk signert Nikolai Astrup, Hans Gude, Adolf Tiedeman og Kai Fjell.

Dagbladet var i går i kontakt med Cecilie og Kathrine Fredriksen i London, men de ønsker ikke å kommentere den økonomiske situasjonen rundt familieselskapet.

NORGES RIKESTE: John Fredriksen med sine to tvillingdøtre, Cecilie (t.v.) og Kathrine Fredriksen, under shippingmessa i Posedonia i Hellas i sommer.