Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptøyene i USA

Tankbil kjørte inn i folkemengden

Da mørket kom, økte også de voldelige sammenstøtene mellom demonstranter og politiet. I Minneapolis kunne det endt i tragedie da en tankbil kjørte i full fart inn i en svær gruppe demonstranter på motorveien I-35.

KJØRER INN I FOLKEMENGDEN: I Minneapolis kunne det endt i katastrofe da en tankbilsjåfør bestemte seg for å kjøre i full fart inn i en svær gruppe på tusenvis av demonstranter. Video: AP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): For sjette dag på rad fortsetter demonstrasjonene og opptøyene i USA etter at afroamerikanske George Floyd (46) ble drept da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis forrige mandag. Det som begynte som en fredelig protest mot politivold og rasisme, har utviklet seg dramatisk.

NEW YORK: Dagbladets reporter Vegard Kvaale forteller om rystende scener i USA. Reporter / video: Vegard Kvaale / AP Vis mer

Lørdag og natt til søndag var det demonstrasjoner og opptøyer i 111 amerikanske byer og minst 25 byer innførte portforbud. Mange steder ble rammet av voldsomme sammenstøt, plyndring og vandalisme, og flere steder måte delstatene innkalle nasjonalgarden for å få assistanse.

Det samme mønsteret viste seg også søndag kveld. Da det mørknet, ble opptøyene mer intense og aggressive. Både i New York og Washington ble det det startet branner. Det kom også en lang rekke rapporter om plyndringer og ødeleggelser.

Arresterte sjåfør

I Minneapolis kunne det endt i katastrofe da en tankbilsjåfør bestemte seg for å kjøre i full fart inn i en svær gruppe på tusenvis av demonstranter som sperrer motorveien I-35. Til slutt stoppet tankbilen inne i folkemengden og ble overfalt av demonstranter. Politi med våpnene klare måtte gå inn og omringe kjøretøyet for å beskytte sjåføren fra rasende demonstranter, skriver Star Tribune.

Hendelsen, som også ble fanget opp på TV, skjedde like før klokka 18 lokal tid.

- Veldig opprørende handlinger av en trailersjåfør på I-35, som egget opp en gruppe fredelige demonstranter. Trailersjåføren er skadet og tatt til sykehus med skader som ikke er livstruende. Han er arrestert. Det virker ikke som noen demonstranter ble truffet av tankbilen, skriver Minnesota Department of Public Safety på Twitter.

PÅGREPET: Demonstranter rundt tankbilen på I-35 i Minneapolis. Foto: REUTERS/Go Nakamura
PÅGREPET: Demonstranter rundt tankbilen på I-35 i Minneapolis. Foto: REUTERS/Go Nakamura Vis mer

- Ondskapsfull

En lærer ved Minneapolis Washburn High School, Drew Valle, var til stede og forteller at andre biler kjørte sakte forbi på veiskulderen da tankbilen kom mot demonstrantene i full fart.

- Han stoppet ikke. Han tutet høyt og kjørte inn i folkemengden. Det er den samme ondskapsfullheten som førte oss hit. Det er en ufølsom respektløshet for andre mennesker, sier Valle til Star Tribune.

Utover ettermiddagen søndag hardnet igjen stemningen til flere steder i USA. I Santa Monica i Los Angeles var det egentlig portforbud fra klokka 16 lokal tid. Mange demonstranter trosset dette.

NY VIDEO: En ny overvåkingsvideo viser sekundene før George Floyd skal ha blitt lagt i bakken. Reporter: Madeleine Liereng. Video. Overvåkingsvideo / AP Vis mer

I en konfrontasjon mellom demonstranter og politi ble det kastet gjenstander. Politiet svarte med å avfyre gummikuler.

Anklager Antifa

Utenfor Det hvite hus, der tusenvis av demonstranter hadde samlet seg, så det ut til å gå rolig for deg søndag ettermiddag.

Fra innsiden av Det hvite hus har president Donald Trump og hans regjering opplyst at den antifascistiske Antifa-bevegelsen vil bli erklært som en terrororganisasjon, skriver NTB.

Presidenten anklager Antifa og det han omtaler som radikale venstregrupperinger, for å stå bak de voldsomme opptøyene som har preget USA de siste dagene.

Hundrevis arrestert

Det er ikke klart hvor mange fra gruppen, om noen, som har deltatt i opptøyene.

I New York ble om lag 350 personer pågrepet natt til søndag, mens 30 politifolk ble skadd i sammenstøtene. I Los Angeles pågrep politiet like under 400 personer samme natt, skriver NTB.

Politisjef Michel Moore sier det var en «kolonne av biler» som kjørte rundt for å plyndre forretninger i byen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!