Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tankbil lekker svovelsyre

En tankbil med 16 000 liter svovelsyre har veltet i Bjørkedalen i Volda kommune. Flere tusen liter har allerede lekket ut i et vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var like etter klokka 20 i kveld at ulykken inntraff. Omlag 6000 liter av den farlige syren har allerede lekket ut av tankene. Lastebilen har havarert bare noen meter fra Bjørkedalsvannet og det er fare for at syren skal forurense vannet.

Svovelsyre er svært etsende. Redningsmannskapene som arbeider på ulykkesstedet har iført seg verneutstyr for å beskytte seg selv mot den farlige syren. Syren brukes i kjemisk industri.

For å være sikker på at ingen ånder inn gassen fra syren har politiet evakuert beboere fra tre hustander rundt ulykkestedet. Veien er sperret av rundt 500 meter før punktet.

Dødelig syre

Fisk i Bjørkedalsvannet vil nok dø om de kommer i kontakt med forurenset vann.

- Svovelsyre er tungt og vil nok synke til bunnen i vannet. Livet akkurat der vil dø, men neste år vil det nok kvikne til igjen. Da er syren nøytralisert, sier forskningsleder Dag Berge ved Norsk institutt for vannforskning til Sunnmørsposten.

Om syren som nå lekker ut av tankbilen er avfallssyre som er brukt til overflatebehandling av metall så vil det ta lenger tid før naturen gjennoppretter balansen og kan friskemeldes.

- I et slikt tilfelle vil syren være farligere fordi den da inneholder skadelige metaller i tillegg, sier Berge til avisen.

Årsaken til ulykken er ikke fastslått. Sjåføren i tankbilen kom fra ulykken uten alvorlige skader.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media