Tankbil med farlig syre av veien

En tankbil med farlig syre kjørte i dag av veien utenfor Säffle i Värmland. Hvis syren lekker ut, er det stor fare både for mennesker og miljø, opplyser redningstjenesten i Karlstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsarbeidet kan ta flere døgn. Tankbilen inneholder 17 kubikkmeter monokloreddiksyre som er sterkt etsende og svært farlig både ved hudkontakt og innånding.

En håndstor mengde på huden kan være dødelig.

Ulykkesstedet ligger på riksvei 45 ved E18, like ved innsjøen Vänern. Frykten er derfor stor for vannforurensning.

Syren blir brukt til å lage plantevernmidler, fargestoffer og legemidler, og den er miljøfarlig fordi den senker ph-verdien i omgivelsene.

Tankbilen var på vei til Tyskland fra Akzo Nobel i Skoghall utenfor Karlstad da ulykken skjedde ved 05-tida i morges. Den 22-årige sjåføren har fortalt til politiet at han kjørte for langt ut i veikanten og at han derfor havnet i grøfta hvor kjøretøyet veltet. Sjåføren fikk kuttskader i hodet og skader i nakke og rygg.

I ettermiddag hadde det ikke rent ut noe syre, men ulykkesplassen var sperret av og veien kan komme til å være stengt i flere dager.

Redningstjenesten kommer trolig til å la syren kjølne, noe som tar flere døgn. I tanken har den holdt 26 grader og vært flytende.

Ved 19 grader stivner den, dermed kan hele tankbilen løftes over på en lastebil uten at syren lekker ut.

(NTB)