Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tankekorset

Justisminister Odd Einar Dørum må finne ut hva slags narkotikapolitikk han vil føre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VI FØRER ÅPENBART en slett narkotikapolitikk her i landet. En fersk rapport fra EUs narkotikabyrå plasserer Norge i bunnsjiktet blant land som ikke prioriterer forebyggende rusarbeid, ifølge Aftenposten. Fra før vet vi at offentlig armod har amputert ungdomsarbeidet på lokalplanet. Innsatsen for å bevare de viktige ungdomsklubbene blekner fra år til år. Samtidig har andelen ungdom i norske fengsler økt dramatisk. Selv om vi politisk er temmelig enige om at fengsel ikke egner seg som reaksjon for unge som skal tilbake til samfunnet igjen, viser statistikk fra 2001 at antallet ubetingete dommer for narkotikaforbrytelser i gruppa 15- 17 år bare øker. Dette til tross for at justisminister Odd Einar Dørum har bekjentgjort et linjeskifte som skal hemme nyrekrutteringen til belastede miljøer, samtidig som fengslene ikke skal fylles opp med narkobrukere.

PÅ DEN ANNEN side har Høyesterett nylig dømt en 30-årig narkoman til ubetinget fengselsstraff etter at han ble tatt i Bergen med noen få brukerdoser på seg. Det er med andre ord ingen konsistens i myndighetenes reaksjon overfor mennesker med et narkotikaproblem. Rusmisbrukeres rett til å oppholde seg i det offentlige rom på linje med folk flest kolliderer med adgangen politiet har til å bøtelegge dem hvis de ikke fjerner seg fra de mest belastede områdene. Her er forresten også de få og livsviktige lavterskeltilbudene til rusmisbrukerne plassert, for å være tilgjengelige for dem de er laget for. Kirkens Bymisjon og kommunens væresteder, sprøytebussen, sprøyterommet og medisinsk felttjeneste, holder av logiske grunner til i nærheten av steder der de narkomane også omsetter sine ulovlige stoffer.

Å JAGE tunge narkomane fra Slottsparken til Egertorget til Plata og videre til Skippergata i Oslo er ingen politisk innsats. Et lite sekund virket det fornuftig da justisminister Dørum i fjor sommer, under avviklingen av Plata, garanterte for at politiet ikke skulle kaste bort tida med å bøtelegge og arrestere slitne narkomane på gata. Han skulle også sørge for at unge rekrutter til miljøet ble skysset hjem og fulgt opp lokalt. Fornuftig, fordi det ikke er straffeloven, men summen av forebygging, godt barnevern, ungdomsarbeid, barne- og ungdomspsykiatri, integrering, behandling og rehabilitering som utgjør den viktige forskjellen både for ungdommen i faresonen og dem som har krysset grensa.

ET TANKEKORS, men i dag har også narkomane lovfestede pasientrettigheter. Dette er pasientgruppa som ikke oppsøker venteværelset til fastlegen, men som har den langt dårligste helsetilstanden i landet. For å redde liv og sikre et minimum av livskvalitet har rusmisbrukerne derfor fått et helsetilbud på gateplan. Det må da være et etisk dilemma hvis de skal bøtelegges eller arresteres på vei til legen?