Tankeløst byråkrati

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fredag trykte vi et åpent brev fra dramatiker og forfatter Karl Hoff til statsminister Kjell Magne Bondevik. Det handlet om et av UDIs mange avslag på oppholdstillatelse. Denne gang gjaldt det familiegjenforening med den 21 år gamle adoptivsønnen Ghebre. Han er opprinnelig fra Eritrea, men nå lever han på gata i Khartoum i Sudan.
  • Ghebre er 21 år. Han og hans halvsøster ble adoptert av Karl Hoff for fem år siden, og Hoff er deres rettmessige far, ifølge eritreisk lov. Han har sørget for mat, hus og skolegang for familien siden 1992. Men for knapt to år siden ble halvsøsteren og moren jaget ut av Eritrea. Ingen har hørt noe fra dem siden. Ghebre rømte selv til Sudan rett før jul i 2000.
  • For halvannet år siden søkte Karl Hoff om familiegjenforening med sin sønn. 16. juli i fjor skrev han et åpent brev til statsminister Jens Stoltenberg her i avisa. Han hørte aldri noe. Utallige ganger har han henvendt seg til UDI, men har aldri fått snakke med en saksbehandler. Holder han ut lenge nok i telefonen, hender det at noen fra opplysningstjenesten forteller at det er lang ventetid for slike saker. Nå har de gitt Ghebre avslag - uten samtidig å informere Karl Hoff, som fikk vite det på telefon fra sønnen.
  • Saken er i seg selv opprørende og viser hvor kort vei det også i et i utgangspunktet humanistisk land som Norge er til barbari. Det er bare å la byråkratene få frie tøyler. Ghebre har klaget på avslaget, vår nåværende statsminister har fått seg forelagt saken. Nå er det opp til ham å vise hva han konkret mener med sine taler om «verdier».
  • Men Hoffs brev peker ut over Ghebres sak. «Er UDI helt unndratt alminnelige forvaltningsregler og vanlig folkeskikk?» spør Hoff. «Er UDI blitt en koloss som lever sitt eget liv, der selv ikke vår statsminister kan gripe inn eller forandre på noe?» Tilsvarende spørsmål har vi gjennom flere år rettet til etaten. UDI oppleves som en stat i staten, et sted der folkeskikk og informasjonsplikt ikke gjelder. Den nye direktøren skulle rydde opp. Det er på tide han begynner. En kjede er ikke sterkere enn sitt svakeste ledd. Norge er ikke mer humanistisk enn UDIs praksis.