Tanker i tida

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tenkes mye om dagen. Og det snakkes om det. Særlig i det offentlige rom, som på TV og i radio. Det er et slags tegn i tida.

Før var det følelsene det gjaldt. Da kunne vi ofte høre at intervjuede bli spurt om hva de følte. Nå blir de spurt om hva de tenker i stedet.

Jeg tror skiftet skyldes at ekspertene begynte å snakke på en ny måte, særlig de som jobber innen omsorgsyrker. De kan ha avgjørende innflytelse på hele familiers framtid. De lener seg fram, ofte i hvite frakker og sier:

– Jeg tenker, at når alt kommer til alt, så er denne løsningen den beste, for alle parter.

Dette er gjennomtenkt. De har tenkt seg om. Tatt notater, forberedt seg. Kanskje sittet med haken lent mot hånda.

Men de tankene vi hører mest nå om dagen er annerledes. De tas på sparket. Særlig innen sport, og enda mer særlig innen fotball.

– Skulle dommeren ha blåst straffe? Hva tenker du om den situasjonen? spørres det. Til både trenere, spillere og eksperter, under kampen og etter den.

Før ble de spurt om hva de følte eller kanskje mente, så dreier det seg om hvilke tanker de gjør seg, der og da.

Det må være vanskelig å svare. Vanligvis når noen blir spurt om tankene sine, så gir vi dem litt tid. De får gå i boksen, tenkt seg om, slik at svarene virkelig blir gjennomtenkte og representerer det de virkelig tenker om saken. Det er heller ikke uvanlig at slike spørsmål om tankevirksomhet besvares skriftlig.

Det er sikkert bare en slags trend, som ingen vet den egentlig opprinnelsen til. Kanskje noen ble helt inn i beinmargen lei av alle følelser som hoppet og spratt i det offentlige rom tidligere. Så spredte tanken om tankene seg bare.

– Jeg tenker, altså er jeg, sa en filosof for mange, mange år siden. Det er en selvfølgelighet, og nettopp derfor er påstanden både sann og sikker, mente han.

Blir vi klokere nå, når det tenkes så ofte og så høyt? Betyr flere tanker mer kunnskap? Det er nok langt fra sikkert.