Tankeren lekker etsende styren

Franske myndigheter har slått katastrofe-alarm etter at tankskipet «Ievoli Sun» sank utenfor kysten i går. Mye tyder på at store mengder av det etsende stoffet styren allerede har sivet ut av tankeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det italienske tankskipet er lastet med 6000 tonn giftige kjemikalier. Mandag fikk skipet problemer i stormen, og i går begynte det å synke etter at mannskapet var evakuert. Franske myndigheter fryktet umiddelbart en miljøkatastrofe på linje med oljeutslippene fra «Erika»-forliset for ti måneder siden. Nå tror flere at konsekvensene kan bli alvorligere enn ved det siste forliset.

Ifølge BBC er Frankrikes president Jaques Chirac på vei til havnebyen Cherbourg i dag for å diskutere situasjonen med sjøfartsmyndighetene. Samtidig overvåkes forurensingen fortløpende.

Blant de giftige kjemikaliene om bord skal det ha vært minst 4000 tonn av oljeproduktet styren, som brukes i framstillingen av plastikk, gummi og harpiks. Franske sjøfartsmyndigheter frykter utslipp av stoffet, som de betegner som 'ikke vannløselig, svært giftig, etsende og eksplosivt'.

I går ettermiddag ble de første tegnene til utslipp fra «Ievoli Sun» registrert. Myndighetene har må innført full beredskap. Der skipet ligger på havbunnen, er det i fare for at det kan skli ned i en senkning som er 2-300 meter dyp.

Franske myndigheter har sendt en minesveiper til området der «Ievoli Sun» ligger. Minesveiperen skal undersøke hvordan kjemikaliene ligger i tankerens lasterom.