Tankesmie: Mulig sjokkplan

Tankesmia ISW skriver at Vladimir Putin og Russland muligens planlegger noe som de mislyktes katastrofalt med våren 2022: En storoffensiv mot hovedstaden Kyiv.

MULIG SJOKKPLAN: Tankesmia ISW åpner for at Putin kan planlegge en ny storoffensiv mot Kyiv. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB
MULIG SJOKKPLAN: Tankesmia ISW åpner for at Putin kan planlegge en ny storoffensiv mot Kyiv. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag morgen skriver den USA-baserte tankesmia Institute for the Study of War (ISW) og britiske BBC at Russland muligens planlegger å iverksette en ny storoffensiv mot Kyiv mellom januar og mars 2023.

RYKTEFLOM: Kreml har gått ut og avfeiet rykter etter at president Putin ble filmet mens han drakk sjampanje under en presseseanse. Video: AP / DBTV. Vis mer

Videre skriver ISW at et slikt angrep kan komme fra belarusiske områder, men uten at det belarusiske militæret involverer seg.

«Det kan hende at Russland legger til rette for å iverksette en ny offensiv mot Ukraina – muligens mot Kyiv – vinteren 2023. Det er ekstraordinært usannsynlig at et slikt angrep vil lykkes. Et russisk angrep fra Belarus er ikke umiddelbart forestående», skriver ISW.

OVERRASKES: Soldater i den ukrainske internasjonale regionen overraskes av russere i skogen i Bakhmut. Video: Instagram / AP. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Belarusiske områder

Russland iverksatte også en storoffensiv mot Kyiv da de invaderte Ukraina 24. februar, men måtte trekke seg ut kort tid seinere. Siden har de gjennomført en rekke missil- og droneangrep mot hovedstaden, men ingen nye offensiver.

«Det kan også hende at russiske styrker legger til rette for et angrep fra belarusiske områder, selv om ISW fortsatt vurderer at belarusiske militære styrker ikke vil delta i krigen i Ukraina».

VITSER OM RUSSLAND: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj forteller en vits om Russland og NATO under et intervju med David Letterman. Video: Twitter / Netflix. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Mulig motiv

Tankesmia vurderer at Russland-president Vladimir Putins mulige motiv for å iverksette en ny storoffensiv, er for å tvinge til seg bedre forhandlingskort. Særlig etter Ukrainas vellykkede offensiver i Kherson og Kharkiv.

ISW mener at det er en rekke ting som tyder på at Russland legger til rette for et angrep mot Ukraina fra belarusiske områder i vinter. Blant annet nevner de Russlands økende militære tilstedeværelse i Belarus, påstander om at russiske styrker i Belarus ikke virker å ha planer om å returnere til Russland, i tillegg til at Russlands første stridsvognarmé skal ha påbegynt trening i Belarus.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer