Tanket opp på tafatt børs

Oslo Børs ble preget av sol, sommer og morgendagens amerikanske nasjonaldag. Tankaksjene var igjen i søkelyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tankaksjene viste lenge styrke på en heller tafatt Oslo Børs tirsdag. Når handelen i kveld stenger i USA etter halv børsdag er det nesten to handledager på Oslo Børs før man igjen får nye impulser fra USA, som har stengt i morgen. Slikt øker usikkerheten og investorene er forsiktige med å ta utsatte posisjoner.

Det slo ut i lav aktivitet og en heller beskjeden utvikling på Oslo Børs. Markedet endte svakt ned da mange valgte å redusere sine aksjebeholdninger noe. Samtidig tynget fallende førbørsindikatorer i USA og en svak åpning i USA kursutviklingen.

Samlet endte hovedindeksen ned 0,06 prosent, mens totalindeksen steg 0,05 prosent til 1.303,34 poeng. Omsetningen på hovedlisten stanset på 1.346 millioner kroner.

Statoil toppet omsetningslisten med 161 millioner kroner. Utsikter til at Irak gjenopptar oljeeksporten presser oljeprisen, noe som igjen ga kursfall for de norske oljeaksjene. Statoil sluttet ned 0,7 prosent til 67,50 kroner. Norsk Hydro falt 0,5 prosent til 397,50 kroner.

Meldingene om at Irak står på trappene til å gjenoppta sin oljeeksport har imidlertid ført til at tankaksjene har skutt fart på Oslo Børs de seneste par dagene. Administrerende direktør Ola Lorentzon i Frontline ønsker Iraks olje velkommen tilbake på markedet, men tror ikke ratene vil komme opp på de tidligere svært så lønnsomme nivåene på rundt 50.000 dollar per dag på kort sikt.

-Det blir nok en stabilisering og en oppgang antar jeg. Det blir nok ikke 50.000 dollar på VLCC umiddelbart. Det vil nok ta noe tid. Det krever mer substansiell etterspørsel som vi venter i slutten av året, sier Lorentzon til nyhetsbyrået TDN finans.

Han tror ikke på noe sommerrally i tankmarkedet. Det vil kreve at OPEC øker produksjonen. Det var ikke ventet en produksjonsøkning på dagens OPEC-møte.

-Det er dumt av dem. De ligger noe for sent i sykelen, de burde være proaktive tidligere. Det blir antagelig slik at oljeprisen går opp i høst og det synes vel OPEC er bra, men langsiktig er det ikke bra for dem heller, sier Lorentzon.

Signaler fra OPEC om at det kan bli nødvendig med nye produksjonskutt for å støtte oljeprisen dersom Irak starter eksporten sendte sektoren ned i sluttminuttene i dag. Ved børsslutt hadde Frontline-kursen steget 0,3 prosent til 171,50 kroner. Aksjen var oppe i 181,50 kroner i løpet av dagen. Bergesen A var opp 1,7 prosent til 178 kroner.

It-aksjene hadde en blandet dag med Telenor opp 1,6 prosent til 38,90 kroner. Opticom falt 2,3 prosent til 561 kroner.

Etter mye opp og ned i det amerikanske aksjemarkedet de seneste dagene endte det med et fall på 2,2 prosent til 156 kroner for InFocus i dag. Det til tross for varme anbefalinger fra både First Securities og et amerikansk meglerhus.

DnBs informasjonssjef uttalte i dag (programforpliktet) at bankens Storebrand-aksjer ikke er til salgs. Hva annet kan han si i dagens situasjon? DnB steg 1 prosent til 40,90 kroner. First Securities anbefaler sine kunder å kjøpe DnB-aksjer.

Storebrand sluttet opp 0,8 prosent til 67 kroner. Aksjen ble omsatt for 130 millioner kroner.

RCL falt 1,5 prosent til 202,50 kroner, omsatt for 131 millioner kroner.