Oslo, 20090610: Nestleder i Høyre og leder i finanskomiteen, Jan Tore Sanner. Trær. Grå skyer. Løv. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Oslo, 20090610: Nestleder i Høyre og leder i finanskomiteen, Jan Tore Sanner. Trær. Grå skyer. Løv. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Tanketomt Ap griper alltid til mer skatt

Sier Jan Tore Sanner (H) om dagens skatteforslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Høyres nestleder Jan Tore Sanner sier at Ap alltid roper etter skatteskjerpelser når partiet går tomt for ideer. Han mener at partisekretær Raymond Johansens uttalelser om eldrebølgen er helt typiske og forutsigbare.

- Arbeiderpartiet går først tom for penger, så tom for ideer og nye grep. Da blir svaret alltid høyere skatt. Slik er det også i debatten om hvordan samfunnet skal håndtere eldrebølgen, sier Sanner til NTB.

I en sommerprat med VG varsler partisekretær Johansen at skattetrykket trolig må økes når eldrebølgen setter inn mot slutten av tiåret.

- Det er ingen tvil om at skattediskusjonen vil komme opp på nytt. Vi må diskutere hvordan vil skal finansiere velferdsstaten i framtiden, sier Johansen.

Kjente toner Sanner legger til at dette er kjente toner og at sannsynligheten er stor for at økningene kommer, dersom de rødgrønne får fortsette ved makten ut over valget i 2013.

- Johansen slipper katta ut av sekken. Dette er tanker som står sterkt i SV og i store deler av Arbeiderpartiet. Men av valgtaktiske grunner blir det dysset ned og lagt vekk. Høyre mener det er fullt mulig å møte eldrebølgen, som alle vet vil komme, men det bør gjøres med andre virkemidler, sier Sanner.

Høyres oppskrift er at pengene må brukes smartere enn i dag, slik at det offentlige kan få mer ut av kronene. Skatteinntektene må opp, men det kan skje gjennom økt verdiskaping og ikke skjerpede skatter.

- Det har bare tiden og veien. Vi vet at eldrebølgen kommer. Nå må vi legge forholdene til rette for at samfunnet skal klare utfordringen. Det tror Høyre er fullt mulig, men ikke slik de rødgrønne legger opp til, sier Sanner.

Han mener regjeringen roter det til for seg på tunge områder som helse, skole og samferdsel og at resultatet står å lese i meningsmålingene. Høyres framgang tar nestlederen med fatning. Han vet at målinger er som det norske sommerværet.

- Vår marsjordre til partiorganisasjonen er at ingenting skal tas for gitt.

Fram mot 2020 Partisekretær Johansen sier til VG at det fra 2017 vil bli langt flere eldre her i landet, og da må statens inntekter økes. Samtidig understreker han at han ikke ser behov for høyere skattenivå i denne stortingsperioden, og trolig heller ikke neste.

- Men vi kommer ikke utenom en diskusjon om hvordan vi skal finansiere velferdsoppgavene, sier Johansen, og legger til at det i Ap trolig vil komme forslag om økte skatter allerede før valget i 2013.

- Det er helt sikkert noen som vil komme med det forslaget. Men det er viktig å ikke bli for overivrig. Vi bør vente med å øke skattene til det virkelig er behov, sier Johansen.

Sanner er overbevist om at dette blir en stor sak i valgkampen i 2013. Han mener også at regjeringens løfte om 12.000 sykehjemsplasser innen 2015 vil bli avkledd.

- Kommunene tør ikke satse før regjeringen legger fram en langsiktig plan for øremerkede midler. I dag får kommunene skiftende signaler og pålegg som ikke virker. Målet vil aldri bli nådd dersom regjeringen fortsatt sier tvert nei til private løsninger, sier Sanner. (©NTB)

VIL HA MER SKATT: Partisekretær i Ap, Raymond Johansen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
VIL HA MER SKATT: Partisekretær i Ap, Raymond Johansen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer