Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tanks-morderne på plass

TIRANA (Dagbladet): Den første gruppa av de fryktede Apache-helikopterne kom i går kveld flygende over Albanias fjell og grønnkledde åser og landet på flyplassen utenfor Tirana. Kamphelikopternes ankomst innebærer en ny fase i krigen om Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en ukes forsinkelse, kom de første Apache-helikoptere fra Italia til den amerikanske basen ved Tirana internasjonale flyplass ved 18-tiden i går kveld. De dødbringende maskinene kom flyvende fra kysten på rad og rekke, eskortert av andre militærhelikoptere. Etter planen skal 24 Apache-helikoptere operere fra Albania.

Militær oppbygging

Flyplassen utenfor Albanias hovedstad er overtatt av NATO og sydet i går kveld av militær aktivitet. Det foregår nå en stor oppbygging av NATO-styrker i landet. En kontingent på 8000 soldater er øremerket humanitær innsats, men det er klart at disse mannskapene også kan mer enn å avhjelpe den dramatiske flyktningesituasjonen. I tillegg følger det 2000 soldater med Apache-helikopterne.

Oppbyggingen av NATO-styrkene er ytterligere aktualisert etter at flere episoder de siste dagene har økt frykten for en spredning av Kosovo-konflikten. Tirsdag var det for første gang skuddveksling mellom albanske soldater og serbiske styrker på grensa mellom Albania og Kosovo. Serbiske styrker har også begått overgrep og drept albanere i Montenegro, noe som ikke har skjedd tidligere.

Til og med mellom Kroatia og Serbia er nå situasjonen spent etter episoder på grensa mellom Kroatia og Montenegro.

Bakkekrig

Når Apache-helikopterne settes inn i Kosovo, innebærer dette et nytt trinn i kamphandlingene. For det første er risikoen for å bli skutt ned langt større for de lavtflyvende helikopterne enn for jagerflyene.

Helikopterne tilhører den amerikanske hæren, og for første gang vil US Army være involvert i en krig som til nå har blitt utkjempet av flyvåpenet og marinen. Bruken av disse kamphelikopterne blir av mange kommentatorer tolket som at NATOs bakkekrig i Kosovo har rykket ett skritt nærmere.

Effektive

Det er antatt at serbiske styrker i dag har rundt 300 stridsvogner inne i Kosovo som beskyter UCK-geriljaen og landsbyer. Disse stridsvognene og andre serbiske bakkestyrker vil være Apache-helikopternes viktigste mål.

De fryktinngytende helikopterne er utstyrt med 16 såkalte «Hellfire»-raketter. I tillegg har helikopteret en 30 millimeters kanon som kan avfyre 625 runder i minuttet.

Apachene operer gjerne om natta og i skjul av terrenget. Aksjonene blir ofte gjennomført med seks til åtte helikoptere sammen. Et angrepsraid tar i utgangspunktet 72 timer å planlegge, men dette kan kortes ned dersom kunnskapen om fiendenes posisjoner er godt kartlagt. Det kan altså bare være et spørsmål om timer før Apache-helikopterne flyr over de albanske grensefjellene og angriper serbiske stillinger i Kosovo.

LANDER: Det kan være et spørsmål om timer før Apache-helikopterne settes inn i Kosovo. I går kveld landet de første fryktede drapsmaskinene på flyplassen utenfor Albanias hovedstad Tirana.