Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tanks nærmer seg Aleppo

Det avgjørende slaget om Syrias største by, Aleppo, intensiveres i natt. Ekstra styrker fra flere parter sendes nå mot byen.

LØPER FOR LIVET:   Borgerkrigen i Syria startet med demonstrasjoner i mars i fjor, men disse ble slått hardt ned på av regimet. Ifølge opposisjonen er minst 17 300 mennesker drept, hvorav 4300 regjeringssoldater. Nå har borgerkrigen utviklet seg til å bli en intens kamp om Aleppo. Foto: AFP PHOTO / HO / SANA / NTB SCANPIX
LØPER FOR LIVET: Borgerkrigen i Syria startet med demonstrasjoner i mars i fjor, men disse ble slått hardt ned på av regimet. Ifølge opposisjonen er minst 17 300 mennesker drept, hvorav 4300 regjeringssoldater. Nå har borgerkrigen utviklet seg til å bli en intens kamp om Aleppo. Foto: AFP PHOTO / HO / SANA / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av de siste dagene har det blitt klart at Syrias framtid vil bli avgjort i byen Aleppo, Syrias største by - nordvest i landet. 

Ifølge Rami Abdel Rahman, leder for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights, vil Bashar al-Assads regime falle dersom opprørene klarer å få kontroll over byen. 

Derfor har regjeringssoldater trukket vekk fra distriktene, og inn i industri- og finansbyen, med sine 2,5 millioner innbyggere. 

Nyhetsbyrået AP meldte seint i kveld at dusinvis med tanks var på vei til Aleppo.

TRUET MED KJEMISKE VÅPEN:  I går uttale det russiske utenriksdepartementet at det er «uakseptabelt å true med kjempiske våpen», etter at Syria varslet at de ville bruke det dersom andre land blandet seg inn i borgerkrigen. Syria-ekspert ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, har ikke tro på noen snarlig avslutning av konflikten. Bildet viser regimelojale soldater i Damascus. Foto: AFP PHOTO / HO / SANA / NTB SCANPIX
TRUET MED KJEMISKE VÅPEN: I går uttale det russiske utenriksdepartementet at det er «uakseptabelt å true med kjempiske våpen», etter at Syria varslet at de ville bruke det dersom andre land blandet seg inn i borgerkrigen. Syria-ekspert ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, har ikke tro på noen snarlig avslutning av konflikten. Bildet viser regimelojale soldater i Damascus. Foto: AFP PHOTO / HO / SANA / NTB SCANPIX Vis mer

Det skjedde etter at det i dag har vært harde kamper i flere bydeler mellom opprørere fra Den frie syriske hæren (FSA) og regjeringssoldater - som skjøt med raketter og automatvåpen fra helikoptre. 

- Vi forventer et stort angrep på Aleppo. Folk er redde det blir uvilkårlig bombing mens de flykter, sier aktivisten Mohammed Saeed til AP.

Ifølge CNN ble minst 129 personer, inkludert ti barn, drept i dag. 

Regimet militært overlegent Syria-ekspert ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, sier til Dagbladet at regimet har fått mindre og mindre kontroll over landet, og må nå prioritere kontrollen over de store byene. 

Likevel mener Kvarme at det er vanskelig å spå krigens videre gang.

- I løpet av den siste uken har vi sett en jevn eskalering. Regimet er fullstendig militært overlegent. Likvel har de ikke klart å slå tilbake mot opprøret i løpet de siste 16 månedene, sier han videre. 

Militæreksperter mener opprørernes mål ikke nødvendigvis er å ta kontroll over storbyene, men å strekke regimestyrkene ut over store områder, ifølge NTB. 

- Regimets soldater blir definitivt stadig mer tynt fordelt ettersom opprørerne har fått bedre våpen og utstyr, sier den britiske analytikeren Paul Smyth.

- Kan gå lang tid FNs generalsekretær Ban Ki-moon har bedt verdenssamfunnet om å gjøre noe med situasjonen umiddelbart. Syria har på sin side truet med å bruke kjemiske våpen dersom andre land blander seg inn i borgerkrigen. Opprørerne i Den frie syriske hæren (FSA) mener det Syriske regimet har flyttet kjemiske våpen til landets grenser

I går uttale det russiske utenriksdepartementet at det er «uakseptabelt å true med kjempiske våpen».
 
Hva som vil være den videre gangen i landet kommer an på flere faktorer, mener forsker Kverme.

- Usikkerheten i forhold til hvilken støtte Russland og Iran gir framover er bare en av mange faktorer som gjør dette veldig usikkert. 

- Vil vedvare Tyrkia har tatt imot titusener av flyktninger fra nabolandet de siste månedene, men i dag stenger de grensepostene etter at de i helga utplasserte raketter og flere tropper på samme sted. Mange tusen har også flyktet over til Irak. 

Den britiske tankesmia Royal United Services Institute (RUSI) la i dag fram en rapport som konkluderer med at en begrenset vestlig intervensjon som framskynder Assad-regimets fall, ikke er langt unna. 

Ifølge RUSIs generaldirektør Michael Clarke skyldes det faren for at konflikten skal spre seg til andre land i regionen.

- Vi vet at det Syriske regimet er villig til å gå veldig langt. De har flyvåpen og de er villig til å bruke det, sier Oslo-forsker Kverme, som ikke lenger tror på noen fredelig løsning. 

Likevel tror han ikke en snarlig avslutning av konflikten er realistisk.

- Dette kan vare veldig lenge, sier Kverme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media