- Tannbedøvelse kan gi livsvarige skader

Danske helsearbeidere har mistanke mot visse typer tannlegebedøvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Danske helsearbeidere har mistanke om at visse typer tannlegebedøvelse kan gi livslange helseskader. Disse bedøvelsesmidlene inneholder stoffet articain, skriver Politiken.

I de aller fleste tilfeller er bedøvelsen ufarlig, men enkelte ganger kan sprøyter mot smerter ved behandling i underkjeven få alvorlige følger. Pasientene risikerer varig tap av følelse i lepper og tunge, het det på Politikens nettsider lørdag.

Professor i odontologi Søren Hillerup ved Rigshospitalet i København mener mellom 150 og 200 dansker har fått slike nerveskader siden bedøvelsesmidler med articain ble tatt i bruk i 2001. Han fraråder videre bruk av disse midlene.

- Man utsetter pasienten for en unødvendig risiko ved å bruke slike bedøvelsesmidler. Faren for nerveskader er uforholdsmessig stor, sett i forhold til andre typer preparater som har like god virkning, sier Hillerup.

Den franske produsenten av en av bedøvelsesmidlene det dreier seg om, har ifølge Politiken forsøkt å stanse kritikken fra danske tannleger. En talsmann for den danske grossisten som importerer midlene sier kritikken mangler grunnlag i internasjonal forskning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer