Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tannbedøvelse kan gi livsvarige skader

Danske helsearbeidere har mistanke mot visse typer tannlegebedøvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Danske helsearbeidere har mistanke om at visse typer tannlegebedøvelse kan gi livslange helseskader. Disse bedøvelsesmidlene inneholder stoffet articain, skriver Politiken.

I de aller fleste tilfeller er bedøvelsen ufarlig, men enkelte ganger kan sprøyter mot smerter ved behandling i underkjeven få alvorlige følger. Pasientene risikerer varig tap av følelse i lepper og tunge, het det på Politikens nettsider lørdag.

Professor i odontologi Søren Hillerup ved Rigshospitalet i København mener mellom 150 og 200 dansker har fått slike nerveskader siden bedøvelsesmidler med articain ble tatt i bruk i 2001. Han fraråder videre bruk av disse midlene.

- Man utsetter pasienten for en unødvendig risiko ved å bruke slike bedøvelsesmidler. Faren for nerveskader er uforholdsmessig stor, sett i forhold til andre typer preparater som har like god virkning, sier Hillerup.

Den franske produsenten av en av bedøvelsesmidlene det dreier seg om, har ifølge Politiken forsøkt å stanse kritikken fra danske tannleger. En talsmann for den danske grossisten som importerer midlene sier kritikken mangler grunnlag i internasjonal forskning.

(NTB)Utforsk andre nettsteder fra Aller Media