- Tannbevis manipulert

Kriminalpolitiet har mistanke om at det er trikset med et tannbevis i Torgersen-saken. Statsadvokat Lars Frønsdal bekrefter overfor Dagbladet at han har beordret Oslo-politiet til å foreta undersøkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bakgrunnen er at det kan ha blitt foretatt en manipulasjon, forklarer han.

Det er tatt to avstøpninger av Fredrik Fasting Torgersens tenner, etter at han ble arrestert og siktet for drap på Rigmor Johnsen i Oslo før jul i 1957. Bittmerker i brystet på offeret var et av de sentrale bevisene mot Torgersen.

Den første avstøpningen ble tatt før lagmannsrettssaken mot Torgersen sommeren 1958, og bidro sterkt til at han ble dømt for drapet.

Mulig bruk av fil

I fjor høst ble det kjent at det i 1960 også ble foretatt en avstøpning av Torgersens tenner av en fengselstannlege. Denne avstøpningen er nå et bevis i gjenopptakelsessaken.

Det er i forbindelse med 1960-avstøpningen at det er mistanke om triksing med bevis, muligens ved bruk av fil.

Statsadvokat Frønsdal forklarer bakgrunnen for mistanken om manipulasjon på denne måten:

- På avtrykket som ble tatt i 1960, er spesielle karakteristika som ble funnet på Torgersens tenner før rettssaken i 1958, fjernet.

Høyesteretts kjæremålsutvalg avslo i går å oppnevne professor Per Holck som sakkyndig i gjenopptakelsessaken. Holck, som ikke er tannlege, har vurdert tannbevisene, og utelukket Torgersen som drapsmann.

Professor Gisle Bang, som er mangeårig rettsodontolog, har vurdert Holcks rapport, og tilbakevist hans arbeid punkt for punkt.

Høyesterett har hatt tilgang til Bangs vurdering, før de avslo begjæringen fra Torgersens forsvarer om å oppnevnte Holck som sakkyndig.

Høyre og venstre

Bang skriver om avstøpningene:

- Holck forsøker å forklare hvorfor modellen fra 1960 ikke har de samme furer som den fra 1958 med at det kan skyldes forhold under støpeprosessen. Ganske lettvint, og uten å være tannlege utelukker han manipulasjon av tannsettet (fra 1960, red.anm.).

Bang mener også at Holck på ett punkt, som førte til hans konklusjon om å utelukke Torgersen som drapsmann, har tatt feil av høyre og venstre. Høyre sides fortenner i underkjeven skal være satt opp mot venstre sides fortenner i overkjeven.

- Dette synes temmelig umulig, skriver Bang ironisk.