Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tannbittet kan avgjøre alt

Slakt av ett av tre beviser i dag, nå blir det utenlandsk ekspertstrid om Fredrik Fasting Torgersens tenner i den 49 år gamle drapssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg synes dette har vært en god dag, sier en sliten men optimistisk Torgersen til Dagbladet.no, etter starten av høringen som avgjør om den nesten 50 år gamle drapssaken havner i en helt ny runde i rettsapparatet.

- Har ingen bevisverdi

71-åringen fulgte i dag den svært detaljerte diskusjonen av det første av tre politibeviser som skal vurderes av Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker. Det er barnålene som ble funnet i Torgersens dress etter drapet i 1957.

Mannen som den gang drepte 16 år gamle Rigmor Johansen brukte et lite grantre, trolig et juletre, til å skjule liket. Mens domstolene har festet lit til at funnet av lignende barnåler på Torgersens klær nagler ham til åstedet, ble dette i dag avvist kategorisk av botanikkprofessor Rune Halvoresen Økland.

- Trær med den aktuelle typen nåler kan man finne nær sagt hvor som helst. Dette koker ned til at barnålene som ble funnet ikke er spesielle, så enkelt er det, sier han.

Han mener at barnålsporet, med dagens kunnskap om botanikk, ikke har noen som helst bevisverdi i Torgersen-saken.

Hvis gjenopptagelseskommisjonen kjøper Øklands fagtolkning kan det bidra til deres tvil rundt domsavsigelsen som førte til at Oslo-mannen sonet 16 år i fengsel.

- Bitt-strid kan renvaske

- SPENNENDE UKE: 71 år gamle Fredrik Fasting Torgersen får de neste dagene for første gang en instans utenfor domstolene til å gjennomgå de mest sentrale bevisene i drapssaken som ga ham 16 år bak murene. Han får støtte av blant andre jusprofessor Ståle Eskeland (t.h.) og advokat Erling Moss (t.v.). Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
- SPENNENDE UKE: 71 år gamle Fredrik Fasting Torgersen får de neste dagene for første gang en instans utenfor domstolene til å gjennomgå de mest sentrale bevisene i drapssaken som ga ham 16 år bak murene. Han får støtte av blant andre jusprofessor Ståle Eskeland (t.h.) og advokat Erling Moss (t.v.). Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Men langt mer sentralt står bevis nummer to, der høringen fortsetter i morgen. Påtalemyndigheten mener i dag, som for 48 år siden, at et bittmerke i det ene brystet til drapsofferet stemmer med Torgersens tenner.

Ifølge jusprofessor Ståle Eskeland, som står bak den siste begjæringen om gjenopptagelse, vil den amerikanske rettsodontologen David Senn i morgen si i klartekst at bittet ikke stammer fra Torgersen. Samtidig vil en britisk professor i større grad støtte opp om påtalemyndighetens påstander.

Privatetterforsker Tore Sandberg, sentral i justismord-avsløringne i sakene til Per Liland og Fritz Moen, mener det er tilstrekkelig grunnlag for at også Torgersen-saken skal bli gjenopptatt. Han ser fram til at kommisjonen skal gjennomgå bittbeviset.

- De sakkyndige står mot hverandre. Skulle det være slik at det faktisk er særegenheter ved bittet som ikke kan festes til Torgersen, vil det være en utelukkelse av han som drapsmann, sier Sandberg til Dagbladet.no.

Han har inntatt tilhørerbenken sammen med blant andre Tor Erling Staff.

Hovedpersonen selv vil nå for første gang få ettermælet sitt avgjort av et organ utenfor domstolene.

- De neste dagene blir spennende. Fy, så godt det skal bli å bli ferdig, sier Torgersen.

•Les kortversjonen av påtalemyndighetens uttalelse som avviser at det er grunnlag for gjenopptagelse.

image: Tannbittet kan avgjøre alt

•Les utredningen fra professor Ståle Eskeland, som konkluderer med at det ikke finnes beviser for at Torgeresen drepte Rigmor Johansen. 

<B>GA STØTTE TIL FORSVARERNE</B>: Botanikkprofessor Rune Halvoresen Økland sablet ned barnålenes bevisverdi i Torgersen-saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!