Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tannkjøttsykdom kan gi for tidlig fødte barn

Amerikanske forskere mener nå at sykdommer i tannkjøttet kan være like skadelig for fosteret som røyking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnen er at mors tannkjøttsykdom kan føre til at barnet fødes for tidlig, og i tillegg skal det være en sammenheng mellom tannkjøttsykdom og lav fødselsvekt, melder BBC Online. Dette er den andre undersøkelsen på under et år som konkluderer med at sykdommer i munnen kan være skadelig for det ufødte barnet.

Det er forskere ved universitet i North Carolina i USA som har kommet fram til den oppsiktsvekkende sammenhengen. 357 gravide kvinner deltog i undersøkelsen. De ble testet for tannkjøttsykdommer før det hadde gått 26 uker av svangerskapet, og tre dager etter fødselen.

Resultatet var nedslående. De kvinnene som hadde hatt sykdom i tannkjøttet hadde større sjanse for at de fødte barnet før det hadde gått 37 uker. Full termin er på 40 uker, og barn som er født den 37. regnes som for tidlig fødte. Undersøkelsen viser også en sammenheng med lav fødselsvekt.

- Resultatet av undersøkelsen indikerer at sykdom i tannkjøttet er like farlig for fosteret som andre beviste farer som for eksempel sigarettrøyking, sier professor Steven Offenbacher, leder av undersøkelsen, til BBC.

- Neste steg blir å finne ut om behandling av tannkjøttet fører til en nedgang i antall for tidlig fødte.

Den andre undersøkelsen med en liknende konklusjon ble utført ved det et medisinsk college i Georgia, USA. Den fant at det er sju ganger større sjanse for å føde for tidlig hvis mora har hatt en sykdom i munnen.

Disse studiene viser hvor forsiktig den vordende mor må være med seg selv, sier professor Lucilla Poston i den britisk organisasjon Tommy's Campaign til BBC. Tommy's Campaign er en organisasjon til støtte for gravide kvinner.

Andre farer gravide må passe seg for er urinveisinfeksjoner, sigaretter og alkohol.

<B>FARLIG:</B> Tannkjøttsykdommer kan være like farlig for fosteret som sigaretter.