Tannkjøttsykdom kan gi for tidlig fødte barn

Amerikanske forskere mener nå at sykdommer i tannkjøttet kan være like skadelig for fosteret som røyking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Grunnen er at mors tannkjøttsykdom kan føre til at barnet fødes for tidlig, og i tillegg skal det være en sammenheng mellom tannkjøttsykdom og lav fødselsvekt, melder BBC Online. Dette er den andre undersøkelsen på under et år som konkluderer med at sykdommer i munnen kan være skadelig for det ufødte barnet.

Det er forskere ved universitet i North Carolina i USA som har kommet fram til den oppsiktsvekkende sammenhengen. 357 gravide kvinner deltog i undersøkelsen. De ble testet for tannkjøttsykdommer før det hadde gått 26 uker av svangerskapet, og tre dager etter fødselen.

Resultatet var nedslående. De kvinnene som hadde hatt sykdom i tannkjøttet hadde større sjanse for at de fødte barnet før det hadde gått 37 uker. Full termin er på 40 uker, og barn som er født den 37. regnes som for tidlig fødte. Undersøkelsen viser også en sammenheng med lav fødselsvekt.

- Resultatet av undersøkelsen indikerer at sykdom i tannkjøttet er like farlig for fosteret som andre beviste farer som for eksempel sigarettrøyking, sier professor Steven Offenbacher, leder av undersøkelsen, til BBC.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer