Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tannkort fra hele verden gir svar

Om få dager kommer den første identifiseringen av omkomne i Thailand. Men det er ikke sikkert det er nordmenn våre folk finner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag åpnet Interpol  det internasjonale identifiseringssenteret i Phuket. Det dreier seg om historiens største id-senter, og her jobber rettsmedisinere, politi og tannleger fra over 20 land sammen for å identifisere de tusenvis av døde etter flodbølgekatastrofen.

Omkomne fra alle land

Senteret med forkortelsen DVIIMC holder til i en bygning i utkanten av Phuket. Her sammenligner ekspertene alt fra tatoveringer til tannkort.

- Vi jobber på tvers av landegrensene, og vi i den norske gruppa kan finne omkomne fra andre land. Etterhvert som dette internasjonale samarbeidet kommer skikkelig i gang kan vi nordmennene her nede jobbe med svensker, tyskere, englskmenn og så videre, sier nestleder for den norske id-gruppa Svein Kjus til Dagbladet.no.

I prinsippet samles informasjonen om de savnede etter to linjer. Den ene handler om menneskene man leter etter. I en gul dokumentsamling beskrives alt som kan tenkes å være til hjelp for identifiseringen: lengde, vekt, tenner, tatoveringer, fødselsmerker, piercinger, blodtype og DNA-opplysninger. For hver person kan det være snakk om 20 A4-sider, ifølge NTB.

JOBBER PÅ SPERNG:
Det norske ID-teamet vil snart se resultater av historiens mest omfattende og komplekse identifiseringsarbeid. Lars Uhlin-Hansen (f.v.), Inge Morild, Torleiv Ole Rognum og Ole Morten Størseth obduserer og identifiserer lik ved Yanyao-templet. Foto: Bjørn Langsem
JOBBER PÅ SPERNG: Det norske ID-teamet vil snart se resultater av historiens mest omfattende og komplekse identifiseringsarbeid. Lars Uhlin-Hansen (f.v.), Inge Morild, Torleiv Ole Rognum og Ole Morten Størseth obduserer og identifiserer lik ved Yanyao-templet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Den andre informasjonskilden er hva obdusenter, tannleger, politi og andre har funnet på de omkomne. Disse opplysningene samles i en rosa faktasamling. Alt blir så matet inn i datamaskiner for å se om noe stemmer overens.

Første id snart klar

Og denne uka kommer de første svarene til pårørende i Norge som savner sine kjære.

- De første identifiseringene er klare om noen få dager, sier den norske id-gruppas nestleder Svein Kjus til Dagbladet.no.

Den norske gruppa regner å ha klar identifikasjon på 6 - 7 omkomne nordmenn om et par dager.

- Dette senteret er det første i sitt slag i verden. Vi skal bruke verdens beste og mest moderne teknologi, sier Jeff Emery som leder senterets stab på rundt 60 personer til NTB.

Tannopplysninger

Det er tannopplysninger som gjør at ekspertene nå med full sikkerhet kan fastslå identiteten på de døde.

Gjennom de pårørende har politiet fått tannopplysninger og eventuelle røntgenbilder fra tannleger i blant annet Norge. Senteret skal inneholde en gigantisk database, der for eksempel tannlegeopplysninger kan kryssjekkes mot fingeravtrykk og analyser av arvestoffet DNA.

- Disse opplysningene holdes opp mot det vi finner her, forteller Kjus. Resultatet av tusenvis av DNA-prøver som er sendt til Kina for analyse kommer til å ta lenger tid.

Et år

Ifølge leder Emery er det ventet at arbeidet vil ta flere måneder, muligens mer enn et halvt år.

- Det er vanskelig å sette en tidsgrense for oppgaven, men det er ikke utenkelig at det kan ta mer enn et halvt år, sier Jeff Emery, som er rettsmedisinsk ekspert for Interpol til Reuters.

Svein Kjus forteller at de mest pessimistiske anslår at arbeidet kan ta et år.

- Vi håper arbeidet kommer til å gå noe raskere enn det. Vi har gode arbeidsforhold. De fleste omkomne ligger nå i kjølecontainere. Nye lik kommer inn hver dag, selv om det begynner å avta litt nå, sier Kjus.

Over 5000 mennesker er registert døde i Thailand, og 3300 er savnet. Disse antar myndighetene også er omkommet.

RØNTGENBILDER AV TENNER:</B> En thailandsk lege ser på røntgenbilder for å identifisere offer.
FINGERAVTRYKK:</B> En fransk lege jobber med identifisering i Thailand.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media